Понављање најхрабријег путовања у историји

Агенције
Понављање најхрабријег путовања у историји

Давне 1916. Британац Ернест Шаклтон, поларни истраживач, успио је да спасе све чланове експедиције након што су били заробљени на Антарктику готово двије године. Сада, готово читав век послије, аустралијски истраживач Тим Џарвис и његов тим од пет авантуриста одлучио је да реконструише ово епско путовање.

Током оригиналне експедиције назване "Британска трансантарктичка експедиција", Шаклтон је покушао да пређе Антарктик и дође до Јужног пола са тимом од 27 људи на броду Endurance (Истрајност).

Међутим, послије нешто више од мјесец дана, температуре су тако драматично пале, да се брод заледио и на послијетку потонуо. Тада је почела мисија преживљавања која је кулмирнирала једним од најневјероватнијих путовања у историји.

Након што су напустили брод и пронашли тле на негостољубивом и далеком Мордвиновом острву, Шаклтон је испловио са само петорицом својих људи у малом отвореном чамцу за спасавање, како би потражио помоћ за остатак екипе.

Уз таласе који су некада достизали висину и до 20 метара, пловили су пуне двије недјеље преко 1.482 километара леденог океана до острва Јужна Џорџија. Затим су пјешачили готово 52 км дуж планинске унутрашњости острва и на посљетку пронашао помоћ у виду ловаца на китове.

Покушаји да се реконструише Шаклтонова спасилачка мисија већ су постојали, али Џарвисово путовање има неочекиван обрт.

Како би све било аутентично, његов тим ће направити реплику чамца за спасавање и користити само опрему и залихе какве су постојале почетком 20. вијека.

"Нико то није урадио као Шаклтон – са истом опремом и истим чамцем", каже Џарвис који вјерује да је то најизазовнија експедиција у његовом животу.

Једини уплив савременог начина живота биће опрема за хитне случајеве и радио. Осим тога, посада ће имати исте вреће за спавање од јелење коже као и њихови давни претходници и неукусан, али хранљив "пемикан", концентрисану мјешавину масти и протеина. Ту ће бити и Шаклтонов омиљени виски "Whyte & Mackay".

Џарвис и његова посада управо су напустили Мордвиново острво и сада плове ка Јужном океану у реплици James Caird -а, дрвеног чамца за спасавање дугог само 6, 85 метара.

Поларни историчар и писац др Хју Луис Џоунс сматра да је ова реконструкција одличан начин да се врати интересовање за херојско доба истраживања Антатктика.

"Потребни су нам људи као Тим Џарвис да оживе историју. Свако ко је био на Јужном океану зна колико је величанствено било Шаклтоново путовање", каже он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана