Пољска: Откривена масовна гробница вампира

Aгенције
Пољска: Откривена масовна гробница вампира

Археолози су откопали вампирске гробнице на земљишту градилишта у Пољској. Тим је нашао гробове у којима су били костури којима је глава била смјештена између ногу.

У средњем вијеку практиковало се одрубљивање главе особама за које се сумњало да су вампири, јер је то био једини начин да мртви остану мртви, тако се бар вјеровало..

Тачна судбина костура је још нејасна, али су археолози напоменули да није било ни трага накиту, каишевима и копчама.

"Веома је тешко рећи када су сахрањени", рекао је археолог који је вођа истраживања, и додао да су остаци послати на даље испитивање.

 У средњем вијеку, када је Црква била свемоћна и када је опасност од вјечног проклетства подстицала сујеверје међу сељацима, страх од вампира био је свеприсутан.

У неким случајевима, страдалима од куге су се стављале цигле у уста како би их спречавале да устану из гроба и једу живе.  

Записи показују да је у 12. вијеку на граници са Шкотском жена изјавила да је вампир терорисао мртвог свештеника који је сахрањен само неколико дана раније.

Када су монаси открили гроб, тврдили су да је леш пуштао свјежу крв. Леш свештеника који је занемарио своје вјерске обавезе је спаљен.  

Цивилизовани свијет почео је да учи о вампирима у 18. вијеку како се западна империја ширила и како су њихови народи путовали у удаљене дијелове централне и источне Европе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана