Полетјели црвени бомбардери

Пантелија Матавуљ
Полетјели црвени бомбардери

Прва ескадрила Народноослободилачке војске Југославије (НОВЈ) формирана је 22. априла 1944. на аеродрому Бенина у Либији, на основу договора НКОЈ са савезничком командом Средоземља и наређењем команде Медитеранског савезничког ваздухопловства MAAF.

Ескадрила је образована по ратној формацији прописаној за покретни ловачко-бомбардерски сквадрон RAF-а, са два винга од по осам авиона "спитфајер Вц". Летачко и техничко особље сачињавали су кадрови који су из југословенског краљевског ратног ваздухопловства прешли у НОВЈ и кадрови из Прве ваздухопловне базе НОВЈ.

RAF је снабдио ескадрилу авионима и ратном техником и обучио пилоте у својим наставним центрима. Послије обуке ескадрила је пребачена на аеродром Кане на јадранској обали Италије, а први борбени задатак обавила је 18. августа 1944.

Ескадрила је у тактичком и у погледу снабдијевања и техничке подршке била потчињена 281. вингу BAF-а (Balkan Air Force), у саставу RAFVR. Извршавала је борбене задатке над територијом Југославије на основу захтјева јединица и установа НОВЈ на терену. Особље је носило обиљежја НОВЈ (црвену звијезду петокраку на прописаној шајкачи напријед) и британска обиљежја (са стране), као и двојне ознаке чинова. Авиони су такође носили двојна обиљежја.

Први командант ескадриле био је капетан Милета Протић, командир "А" флајта - капетан Ратко Јовановић, а командир "Б" флајта - капетан Аркадије Попов. Кроз ескадрилу је током рата прошло 27 пилота, од којих је 10 погинуло, међу којима и командант ескадриле и оба командира флајтова.

Међу погинулима је и капетан Фрањо Клуз, први пилот НОВЈ. Прва ескадрила НОВЈ је за непуних девет мјесеци рата извршила 367 ратних задатака са 1.210 авиополијетања. Ови задаци обухватили су бомбардовања, ловачку заштиту и извиђање. Користила је полазне аеродроме Кане, Вис и Земуник.

Друга ескадрила НОВЈ формирана је 1. јула 1944. на аеродрому Бенина у Либији, на основу договора НКОЈ са савезничком командом Средоземља, наређењем команде Медитеранског савезничког ваздухопловства MAAF, као Југословенски сквадрон број 351.

Ескадрила је образована по ратној формацији прописаној за покретни ловачки сквадрон RAF-а, са два винга од по осам авиона "харикен". Први борбени задатак обавила је 23. октобра 1944. Пилот је био Тугомир Пребег, чији је "харикен" оштећен у акцији.

Први командант ескадриле био је капетан Александар Ценић, командир "А" флајта потпоручник Станислав Воук, а командир "Б" флајта капетан Фрањо Јеж. Кроз ескадрилу су током рата прошла 23 пилота, од којих су четири погинула, међу којима и командант ескадриле. Друга ескадрила НОВЈ је за непуних девет мјесеци рата извршила 226 ратних задатака са 971 авиополијетањем.

За борбени рад Првој и Другој ескадрили НОВЈ британски Ваздухопловни савјет одао је признање:

"У овом историјском времену, када је наш заједнички заклети непријатељ платио своју агресију потпуним поразом, Ваздухопловни савјет изражава своје дивљење витешком и одлучном удјелу који су одиграли официри и људство југословенског ваздухопловства на важним поприштима у Средоземном мору и на јужној обали Европе. Ваздухопловни савјет је свјестан неуморне борбе ваших земљака против нападача и очекује да ће се у доба мира наставити другарство наше земље и херојске Југославије."

Послије Другог свјетског рата Прва ескадрила је и формално прешла у састав Југословенског ратног ваздухопловства.+++

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана