Пола вијека од потресног случаја Ђеновезе

Танјуг
Пола вијека од потресног случаја Ђеновезе

Прошло је пуних педесет година откако је враћајући се кући Кити Ђеновезе насмрт избодена ножем у Њујорку. Град и даље памти то убиство, јер нико од неколико десетина свједока није реаговао на злочин и убица никад није пронађен.

Како преноси АП, ове године објављено је барем пет нових наслова о овом злочину, који се сматра једним од најутицајнијих догађаја у историји психологије и психолошких истраживања.

Китино убиство постало је симбол урбане апатије и помањкања саосјећања - "Њујорк тајмс" је тада написао да је чак 38 људи било свједок убиства, али да нико од њих није позвао полицију док није било прекасно.

Кити Ђеновезе се враћала у свој стан у Квинсу, мирном кварту у којем су углавном становали припадници средње класе. Када је изашла из аутомобила и кренула према својој згради, ножем ју је напао мушкарац. Кити је викала и запомагала, али јој нико није притекао у помоћ.

Прошло је више од пола сата када се најзад неко одважио да позове полицију, која је дошла за два минута, али је Кити већ била мртва.

Полицијском истрагом је утврђено да је 38 људи из сусједних станова видјело напад, али да је само један позвао полицију. Један је пар чак привукао двије столице прозору како би могао да што боље посматра насиље. Убица није никада пронађен.

"Случај Ђеновезе", како је убиство названо у полицијским аналима, помогао је у успостављању хитног телефонског броја 911, као и доношењу закона о добром Самарићанину, који штити људе који помажу другима у несрећи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана