Пола виејка од убиства Џона Ф. Кенедија

Пантелија Матавуљ
Пола виејка од убиства Џона Ф. Кенедија

Атентат на Џона Кенедија, 35. предсједника Сједињених Америчких Држава, догодио се у петак, 22. новембра, 1963, у надалеко чувеном бијелом граду Даласу (Тексас) у САД. Атентат је извршен у 12.30 по централном стандардном времену.

Џон Фицџералд Кенеди је смртно рањен хицем док се возио са супругом Жаклином у предсједничкој колони. Више владиних комисија, укључујући Воренову комисију (која је истраживала 10 мјесеци) је закључило да је Кенедија убио Ли Харви Освалд.

Са овим закључком се првобитно сложила већина америчке јавности, али од првог Галуповог истраживања 1966, већина испитаника има мишљење које се не слаже са овим налазима. Овај атентат је и данас предмет широких шпекулација и довео је до бројних теорија завјере, мада ниједна од њих није доказана.

Иако се деценијама након атентата спомињало да се у окружењу Кенедијеве поворке налазило више атентатора (спомињало се чак шест), извјесно је да су смртоносни меци дошли из једног смјера - из складишта, које се у том тренутку налазило иза Кенедијевог аутомобила.

Поред информација, које је добијао претходних дана: да му у Тексасу живот угрожавају како десничари, тако и прокубански активисти, Кенеди је инсистирао да кров његовог аута буде спуштен, отварајући атентатору могућност да има лак погодак.

Харви Ли Освалд, бивши амерички маринац, кога савремена истрага повезује и са кубанском Тајном службом, био је искусан снајпериста, и изнад свега, током свог боравка у СССР се веома образовао.

Почетком те недјеље, пронашао је хонорарни посао - запослио се у складишту школског инвентара у Даласу и тог дана је био вјероватно једина особа која је ушла у складиште, што му је омогућило да без проблема унесе пушку и снајпер.

Када је дочек предсједника отпочео, Освалд је напунио шаржер пушке са три метка. У тренутку кад је поворка прошла само складиште, Освалд је процијенио тренутак. Први метак је промашио цијели аутомобил и погодио асфалт лијево од аутомобила. Пуцањ се чуо, и на тренутак изазвао шок у маси, а и телевизијске камере, које су све преносиле уживо су почеле да траже одакле пуцањ долази.

Међутим свега неколико секунди касније, Освалд је стигао да убаци у цијев и други метак, нанишани поново и испали хитац који је Кенедија погодио тик испод потиљка (у врат, отпозади) и изашао кроз гушу, озбиљно повриједивши душник. Међутим, чак и у таквој ситуацији, Кенеди је имао могућност да преживи, под условом да му се брзо укаже помоћ, али наравно, и ако буде заштићен од даље пуцњаве.

То би се догодило, да је предсједник пао у несвијест напријед. Међутим, већ мјесецима, због проблема са кичмом, он је био приморан да носи мидер, који му је то онемогућавао. Тако је Освалд имао идеалну прилику да искористи и посљедњи метак, док је маса још у шоку, што је и учинио, а трећи хитац је предсједника погодио у потиљак, прошавши кроз продужену мождину, разнијевши дио лобање и великог мозга, након чега су шансе за преживљавање биле равне нули.

Кенеди је био мртав на путу за болницу у Даласу, што су уживо преносили медији.

Џон Кенеди је био 35. предсједник САД од 1961. до 1963. године као члан Демократске странке. Кенеди је био најмлађи предсједник и први католик на том мјесту.

Кенедија је наслиједио Линдон Џонсон. Постао је предсједник када је Кенеди убијен у Даласу 1963. године, да би побиједио на предсједничким изборима 1964. Током његовог мандата дошло до ескалације рата у Вијетнаму, што је у свијету и у САД изазвало оштре критике његове политике.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана