Пола века од лета прве жене у свемир

Танјуг
Пола века од лета прве жене у свемир

На данашњи дан прије пола вијека, Рускиња Валентина Терешкова постала је прва жена космонаут, полетевши у орбиту око Земље космичким бродом „Васток 6". Као шести совјетски космонаут, она је, 16. јуна 1963. године, облетила Земљу, подсећа Танјуг.

Полетјела је са космодрома „Бајконур", а спустила се послије нешто мање од три дана, 19. јуна. Лет Терешкове био је рискантан већ и самим тим што није било јаснијих представа о могућим посљедицама за организам приликом такве мисије. Она је тек много година касније одала тајну да је врло страховала од лета и да је приликом слијетања упала у језеро.

Кабина је била толико уска да се Терешкова у скафандеру једва помјерала. Лет се умало није завршио трагично, јер се умјесто приземљења брод усмјеравао у супротном смјеру. Терешкова је на вријеме обавијестила стручњаке на земљи и они су грешку исправили.

Службено, 2000. године у Лондону, а претходно у многим приликама неслужбено, проглашена је женом 20. вијека. Један кратер на Мјесецу понео је њено име.

Она је и почасни грађанин Јарославља у којем је рођена 6. марта 1937, као и у неколико других градова, углавном руских. Са 17 година, када јој је послије мајке преминуо и отац, била је приморана да напусти редовно школовање а радећи у текстилној фабрици у Јарослављу помагала је породици. Школовала се уз рад, завршила Политехничку академију, и коначно докторирала машинство 1977. године.

Прије лета у свемир имала је више од 150 скокова падобраном, остварених углавном у падобранском клубу који је још 1959. основала при фабрици у којој је радила.

Као једна од 400 дјевојака конкурисала је 1962. године за обуку у „Звјезданом граду", ушла је у ужи избор од само пет припадница првог женског одреда. Током вишјемесечне обуке за космонаута научила је и да пилотира авионима.

Удала се годину дана послије историјског лета у свемир, има кћерку која се посветила медицини. Терешкова је двадесетак година била предсједница Комитета совјетских жена, чланица Централног комитета совјетске Комунистичке партије. Понијела је звање хероја Совјетског Савеза и има чин пуковника у пензији.

Валентина, чије име су касније понијели милиони дјевојчица широм свијета, а велики број и у бившој Југославији, у пензији је већ деценију и по. За 70. рођендан, 2007. године, предсједнику Русије Владимиру Путину напоменула је да јој је највећа жеља „да полети на Марс" – чак и кад би знала да би то био лет у само једном смјеру.

То је, како јављају руски медији, поновила и прије неколико дана на конференцији за новинаре у „Звјезданом граду", поводом пола вијека од историјског лета.

 

Сели Рајд прва је Американка која је полетјела у свемир, у летјелици „Челинџер", 18. јула 1983. године. По образовању физичар, Рајдова се на оглас америчке свемирске агенције NASA јавила 1977. године. Тада је први пут NASA прихватала пријаве цивила, па и жена. Рајдова је била и најмлађи амерички астронаут у свемиру.

 

Иначе, у свемир је до сада путовало више од 50 жена, а две су биле и капетани мисија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана