Погледајте први пољубац икада снимљен

Daily Mail
Погледајте први пољубац икада снимљен

Видео "Први пољубац" у ком умjетница Татја Пилиева тражи од 20 потпуних странаца да се пољубе пред камером, изазвала је много полемике на интернету. Међутим, давне 1872. један фотограф из Енглеске ишао је корак испред свог времена и по први пут снимио пољубац и то између двије жене.

Вјеровали или не, због друштвених норми тог времена, пољубац се није могао десити између мушкарца и жене, будући да је Едвард Мајбриџ желио да његови модели буду голи.

"Иако су Викторијанци имали изузетно сужене сексуалне слободе, према модерним стандардима, а хомосексуалност сматрали озбиљном пријетњом друштву, вејровали су да жене имају мало или нимало сексуалног набоја", пише у Муbridge Online архиви.

"The Kiss " (Пољубац), као и већина других фотографија и снимака из поменуте архиве, снимљен је између 1872. и 1885. односно много прије изума филмске камере (направљен је уз помоћ низа фотоапарата).

Седамдесетих година 19. вијека детаљи кретања објеката били су потпуно непознати. Управо зато је овај фотограф из Кингстона сматрао да модели треба да буду наги, како би гледаоци могли јасно да виде како се тијела крећу у серији фотографија.

И сама биографија Мајбриџа је подједнако необична, као и његови радови.

У двадесетој години живота, 1850. био је незадовољан животом у малом мјесту у Енглеској и ријешио је да се одсели у САД.

Најбоље радове направио је 1872. када га је Лиланд Стенфорд, касније оснивач Универзитета Стенфорд, ангажовао да фотографише коње.

Међутим, његов свијет се срушио када је сазнао да његова млада жена има љубавника. Чак је убио тог човјека, након што је сазнао да је управо тај љубавник можда отац њиховог седмогодишњег сина.

Иако Мајбриџ није порицао убиство, добио је ослобађајућу пресуду.

Остатак каријере провео је усавршавајући технике и предајући.

На послијетку се вратио у Енглеску гдје је и умро 1904.

>

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана