Погледајте посљедњи снимак посљедњег познатог тасманијског тигра VIDEO

Science Alert
Foto: National Geographic

Тасманијски тигар или тилацин нестао је средином 20. вијека и мало се живих људи може похвалити да га је лично видјело.

Снимак који је недавно објавио Национални архив за кинематографију и звук Аустралије, омогућава нам да видимо последњег члана ове фасцинантне врсте.

Видео приказује Бенџамина, последњег познатог тасманијског тигра, који је доживио трагичну смрт 1936. године: умро је од хипотермије у зоолошком врту Беаумарис у граду Хобарт у Аустралији.

​Снимак који траје 21 секунду, снимио је 1935. године редитељ Сиди Кук за путописни документарац под називом "Тасманија, земља чуда". Нажалост, постоји само неколико одломака из овог видеа, пише портал "Сајенс алерт".

Снимак је 85 година био у складишту, све док Аустралијска национална архива филма и звука није одлучила да га дигитализује у 4К квалитету. У видеу приповједач објашњава да је и у то вријеме ова врста била "ријетка" и да их је човјек потјерао из њиховог природног станишта.

Тилацин је био месождер, настао у периоду холоцена. Ова врста је изумрла у копненој Аустралији хиљадама година прије доласка Европљана, али преживјела је на острву Тасманија. Његов најближи живи рођак је тасманијски ђаво.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана