Погледајте најскупљи поклон који је добио Јосип Броз Тито

GS
Foto: Facebook

Данас се већина вриједних предмета из колекције Јосипа Броза Тита чува у Музеју Југославије у Београду, гдје посјетиоци могу да завире у фасцинантну збирку која обухвата све – од егзотичних умјетничких дјела до драгоцијених ручно израђених предмета.

Ипак, један поклон посебно се издваја по својој посебности и драгоцјености. Четири каменчића које су Нил Армстронг и Баз Олдрин донијели са Мјесеца завршили су код Тита, а данас се чувају у горе поменутом музеју.

Историчарка Невена Ковачевић је на Инстаграм страници Путевима српске историје подијелила ту занимљивост.

"Четири каменчића које су Нил Армстронг и Баз Олдрин донијели са Мјесеца, а Ричард Никсон их послао Јосипу Брозу Титу 1970. вриједе невјероватних 500.000 долара, према процјени НАСА-е. Каменчићи који су послати народу Југославије, налазе се у Музеју Југославије“, наводи Невена Ковачевић па додаје:

"Прије него што су каменчићи стигли у Југославију, њу су посјетили астронаути који су били на мјесецу што је била велика част. Тројица астронаута су од Тита добили Орден Југословенске звијезде с лентом, а потом су се провозали отвореним аутом центром Београда. Тим поводом је у Београду било велико славље и много људи је изашло на улице да види ово дешавање. Никсон је наредне године послао камење у Југославију. Поред камења од огромне вриједности, астронаути су донијели заставу ФНРЈ која је путовала са њима на Мјесец и вратила се. То што је Никсон народу Југославије поклонио каменчиће с Месеца, а тројица астронаута посјетила Југославију, једину комунистичку земљу на њиховој рути, говори о јединственој позицији коју је Југославија имала у току Хладног рата“, навела је Невена Ковачевић, преноси Еспресо.

ВИДЕО ПОГЛЕДАЈТЕ НА ОВОМ ЛИНКУ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана