Петорица добровољаца који су стали испод експлозије атомске бомбе VIDEO

Агенције
Петорица добровољаца који су стали испод експлозије атомске бомбе VIDEO

Прије 55 година, 19. јула 1957. године, петорица добровољаца америчког ваздухопловства и један камерман стали су заједно на “нултој тачки” у пустињи Неваде, директно испод експлозије атомске бомбе, као људски покусни кунићи.

Било је то безбрижно вријеме раскалашног тестирања нуклеарних експлозија, много прије него што је човјечанство схватило колико су оне дугорочно опасне.

Добровољци су били пуковник Сидни Брус, потпуковник Френк Бол, мајори Норман Бодингер и Џон Хјуз, и редов Дон Лутрел. Видео који ћете наћи на крају овог текста снимио је Џорџ Јошитаки - који једини није био добровољац.  

Снимак је требало да забиљежи реакције људских покусних кунића на експлозију двокилотонске МБ-1 нуклеарне ваздух-ваздух ракете, лансиране са авиона Ф-89 “шкорпион”. Бомба је активирана на око три километра изнад глава петорице добровољаца и њиховог сниматеља.  

Снимак приказује петорицу униформисаних мушкараца како стоје на “нултој тачки” и гледају ка небу. Колико се тада није водило рачуна о посљедицама радијације показује и шаљиви натпис на табли крај њихових ногу: ”Нулта тачка. Становника 5”. Смислио га је пуковник Артур Олдфилд из службе за односе са јавношћу, који је и организовао експеримент.  

На небу се ускоро приказују два авиона, а први испаљује нуклеарну ракету. Слиједи џиновска експлозија на небу, чији сјај и силина присиљавају добровољце да скрену поглед. Ако мислите да их је то забринуло, варате се - у слиједећим кадровима они се гласно смију и честитају једни другима, одушевљени искуством.

Шта се касније догодило са добровољцима?

Добровољци су послије тестирања радосно честитали једни другима на доживљеном искуству, потпуно несвјени дугорочних посљедица радијације

Амерички непрофитни портал NPR.org је покушао да уђе у траг судбинама добровољаца и њиховог камермана Џорџа Јошитакија. За њега је утврђено да је жив. У интервјуу којег је дао “Њујорк тајмсу” 2010. године причао је о судбинама колега камермана на сличним задацима.  

- Много их је умрло од рака. Не сумњам да је то повезано са (нуклеарним) тестирањима - испричао је Јошитаки.  

Што се добровољаца тиче, подаци о њима нису лако доступни. Зато су репортери портала NPR.org консултовали историчара науке Алекса Велерстајна, који им је открио да су многи учесници нуклеарних експеримената у Невади добили рак током година.

- Око 150 милиона долара исплаћено је као компензација за више од 2.000 директних учесника нуклеарних тестова - каже Велерстајн.  

Велерстајн напоимње да је и око 16.000 мештана градића Сент Џорж, у држави Јута, добило укупно 813 милиона долара одштете због болести које су добијали од посљедица радијације. Имали су несрећу да је њихов градић је био “низ ветар” од мјеста нуклеарних тестирања у Невади, па су годинама били на удару радиоактивне прашине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана