Пчелица Маја слави стоти рођендан

Агенције
Пчелица Маја слави стоти рођендан

Берлин - Популарна јунакиња Пчелица Маја ове године пуни сто година постојања у којима је увесељавала дјецу свих узраста, а њен цртани лик креиран је на основу књиге “Пчелица Маја и њене пустоловине” њемачког писца Валдемара Бонселса из 1912. године, преносе агенције.

На основу романа о њеним авантурама настао је стрип, анимирана ТВ серија, опера и цртанка за дјецу, а њен лик је често бивао заштитни знак друштвених кампања чија су циљна група дјеца млађег узраста.

Средином осамдесетих година у бившој Југославији била је један од најпопуларнијих цртаних филмова за дјецу, а приказивана је на нашим просторима и касније у разним адаптацијама.

Бонселсов роман је преведен на тридесетак језика, између осталих и хебрејски, фински, руски, пољски, естонски, турски, шпански, српски......

Роман “Пчелица Маја и њене пустоловине” прати причу о малој пчели и њеном односу са околином, осталим животињама у природи и основним правилима живота у заједници и одрастању.

Мају је у кошници одгајила учитељица Касандра која покушава да усмјери њен авантуристички и радознао дух окренут ка истраживању спољњег свијета, који резултира упадањем у замку код стршљена, највећег непријатеља пчела.

Кроз њене пустоловине упознаје бубе, инсекте птице и остали животињски свијет из природе и превазилази све тешкоће изазване огромном радозналошћу.

Дугометражни играни филм о Пчелици Маји је направио 1924. године Волфрам Јунгханс, њемачки фотограф и сматра се првим дугометражним филмом у којем су главне улоге живи инсекти. Фински филмски архив обновио је филм који се приказивао у Хамбургу и Хелсинкију.

Најпознатија је ипак адаптација књиге у анимирану ТВ серију, која је првобитно била приказана у Јапану 1975. године, а касније је синхронизована на разне свјетске језике. Серија је приказана у Аустрији, Њемачкој, САД, Јужној Африци, Португалу, Канади, Белгији, Француској, Латинској Америци, Израелу, Италији, Грчкој, Чешкој, Бугарској, Словенији, БиХ, Словачкој, Шпанији, Србији, Финској, Пољској, Мађарској, Русији, Турској, Либану и Ирану, а публика са ових простора је се навише сјећа у хрватској адаптацији у којој Маја кроз своје пустоловине углавном пролази са својим нераздвојним другом Павом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана