Пас који је жртвован за науку: Због чега је баш Лајка послата у свемир и како је изгледао њен лет? VIDEO

Национална географија
Foto: printscreen

Прије Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летјели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у безгравитационом стању. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир.

Трећег новембра 1957. године, СССР лансирао је сателит са Лајком у њему како би тестирали сигурност за будуће људске мисије. 

"Девет кругова око Земље учинили су Лајку првим свјетским астронаутом који је жртвован да би наредне мисије у свемиру биле успјшене", рекла је једном приликом руски биолог Алилија Котовскаја, која је поносна на свој рад Лајкиног тренера. 

Прије Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летјели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у безгравитационом стању. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир. 

Да би се пси прилагодили на капсулу под притиском која је дугачка само 80 центиметара, Котовскаја их је тренирала тако што их је на сваких пар дана премјештала у све мање кавезе. Пас би прошао и тест под центрифугом, која стимулише снагу при лансирању сателита, али и буку. 

Од свих других кандидата управо је Лајка, трогодишњи мјешанац са улица Москве, најбоље прошла на тестовима. 

"Бирали смо женке јер оне не морају да дижу ногу при мокрењу и тако заузимају мање простора. Бирали смо луталице јер су сналажљивије и нису превише захтјевне", прича Котовскаја додајући да су пси морали да буду и фотогенични

Осим фотогеничности због пропаганде добијали су и значајна имена. Име Лајка долази из руске ријечи која значи "лавеж". Котовскаја каже да је имала изузетну нарав, прилагодљивост и интелигентно-упитни поглед и додаје да су вече пред мисију сви чланови тима дошли да се опросте од Лајке.

"Знали смо да ће она угинути током лета, у то вријеме није било начина да је вратимо. Отишла сам да је посјетим, замолила је да нам опрости и плакала сам док сам је посљедњи пут мазила", прича Котовскаја. Дан касније, Лајка је кренула на пут без повратка. 

Сателит Спутњик лансиран је у 5:30 по московском времену из Казахстана, а у почетку је све изгледало као да иде по плану. 

"Током полетња Лајкино срце се јако убрзало, а тек послије три сата се вратило у нормалу. А онда је одједном током деветог круга око Земље температура у капсули почела да нагло да скаче и достигла 40 степени Целзијуса, због недовољне изолације од сунчевих зрака".

Иако је постојала нада да ће Лајка остати жива барем 10 дана она је преминула због топлотног удара и дехидрације након само неколико сати од лансирања. 

Совјетски радио је упркос томе наставио да извјештава о "добром здрављу" Лајке, која је постала планетарна хероина.

Према званичној верзији које се Москва дуго држава, Лајка је угинула од отрова стављеног у храну да не би изгорела приликом поновног уласка капсуле у атмосферу.

Сам Спутњик се распао у атмосфери 14. априла 1958, изнад Антила. Лајка је тада већ мјесецима била мртва.

Свемирско путовање Белке и Стрелке, првих паса који су се вратили из свемира 19. августа 1960, отворило је пут Јурију Гагарину који је 12. априла 1961. постао први човјек у свемиру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана