Ово су најстарије ријечи на свијету...

Агенције
Ово су најстарије ријечи на свијету...

Уколико бисте на данашњем језику пре 15.000 година изговорили: „Ти, слушај ме! Дај ову ватру тој старој жени. Извуци црног црва из коре и дај га мајци. И без пљувања у пепео!", постоји велика шанса да би вас ловци-сакупљачи у Азији разумјели, или барем дио онога што сте рекли.

То је зато што су именице, глаголи, придјеви и прилози у ове четири реченице остали непромјењени од језика који је нестао при крају посљедњег Леденог доба.

Тих пар ријечи и данас значе исте ствари и звуче скоро идентично као што су тада.

Традиционалан поглед је да ријечи не могу преживјети више од 8.000 до 9.000 година, Међутим, нова студија тврди другачије.

Тим истраживача сачинио је листу ријечи које су остале сачуване дуже од 150 вијекова и међу њима се налазе ријечи попут: „мајка", „не", „шта", „чути" и „човјек", али и неке ријечи изненађења као што су „тећи", „пепео" и „црв".

Њихово постојање сугерише да је постојао језик који је био заједнички предак за преко 700 модерних језика којима говори највећи број људи на свијету.

„Никада нисмо имали прилику да чујемо тај језик, нити је он било гдје записан. Али овја језик јесте био говорен, људи који су сједели око ватре причали су међусобно", сматра Марк Пагел, еволуциони теоретичар са Универзитета у Редингу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана