Ово су најокрутније нације у историји човjечанства

Dnevnik.hr
Ово су најокрутније нације у историји човjечанства

Кроз историју је постојало много цивилизација, али ово је чланак о најстрашнијим цивилизацијама свијета које су у своје вријеме сијале страх и трепет по кугли земаљској и за собом остављале немилосрдну пустош.

Спартанци

Спартанска породица је у многочему била другачија од осталих у вријеме античке Грчке. Дјеца су била више у посједу државе него сопствених родитеља. Били су одгајани да постану ратници, одани држави, јаки и дисциплиновани. Иако су у филму „300" приказани као брижни и дружељубиви, Спартанци су били све само не то. Довољно говори чињеница да је сваки одрасли Спартанац био војник. Све остале послове радили су робови које су доводили након похода. Спартанци су се борили све до "пензије" – кад би навршили 60 година. Међутим, ако Спартанац није умро у борби, није ни завредео споменик, односно надгробни споменик. Ту привилегију имали су само хероји који су погинули у борби која је резултирала побједом. Ако је неки ратник изгубио свој штити за вријеме борбе, био је кажњен смрћу. Прави војник отишао би натраг и узео свој штит, или барем умро приликом покушаја.

Маори

Маори су прастановници Новог Зеланда, а све до 18. вијека били су познати по томе да су дословно појели сваког нежељеног госта на острву. Вјеровали су да ће ако поједу месо противника - добити његову моћ и мудрост. Крајем 1808. године тадашњи је поглавар Маора изгубио сина у једној борби. За освету је слиједеће године напао брод који се приближавао обалама новог Зеланда. Само тројица од 66 путника су преживјела јер су успјели да се сакрију у унутрашњости брода.

Викинзи

Ови су истраживачи опловили све дијелове Европе, Азије и сјеверног Атлантика, и свуда су сијали страх. Није постојао ни један Викинг који би одбио борбу, или прилику да се бори против некога. А те борбе су биле крволочне - нису презали ни пред чиме како би убили свог противника. Изразито снажни и велики, Викинзи су своју надмоћ показивали у борби гдје су вешто баратали различитим оружјем. Они су највјероватније били једина цивилизација на свијету која је вјеровала да је њихова једина бит постојања да ратују. Уништавали су дословно све пред собом.

Апачи

Познати по својој неустрашивости у борби, Апачи су били својеврсне нинџе у Америци. Нису били као остала племена и само олако дали своју земљу без борбе. Били су познати по својој борбености и умијећу прављења оружја од дрвета и камена. Прикрали би се противницима иза леђа и дословно им пререзали гркљан. Они су најбољи бацачи ножева које је свијет икад видио, и поприлично добри бацачи сјекира. Терорисали су југозапад САД, па су се британски војници, као и сви досељеници јако бојали сусрета с њима.

Римљани

Римљани су били познати по својој окрутности и бруталности коју су имали према робовима. А све оне које нису могли да узму за роба су убијали. У своје вријеме били су владари цијеле Европе, а сам појам римског војника уливао је страх у кости многим народима. Нису бирали начин на који би наудили својим противницима и показивали покореним народима да су надмоћнији. Први који су настрадали од њих били су хришћани који су морали да се скривају у катакомбама како би избјегли сигурну смрт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана