Ово су биле Титове посљедње ријечи

Еспресо
Ово су биле Титове посљедње ријечи

Јосип Броз Тито се пред крај живота борио са многим здравственим проблемима, а посљедње ријечи које је изговорио и данас интригирају јавност.

Прилично мистериозан је посљедњи дио његовог живота. Постоје одређена свједочења о томе шта је Тито посљедње рекао, уз детаље његових здравствених проблема.

Јосип Броз Тито родио се у загорском селу Кумровец у близини Загреба у тадашњој Аустро-Угарској монархији, као седмо дијете од 15 дјеце у породици Фрање Броза и Марије, чије је дјевојачко презиме гласило Јаворшек. Постоје полемике око датума његовог рођења јер, док је у званичној биографији и на вјенчаном листу с Јованком Броз, с којом је био у браку од 1952. до смрти, наведено да се Тито родио 25. маја, поједини извори наводе да је тачан датум 7. мај, односно 8. или 12. мај.

Ипак, и данас се за 25. мај говори као о дану када се родио Јосип Броз Тито, који се женио пет пута.

Јосип Броз Тито био је предсједник СФРЈ од 14. јануара 1953. до смрти, 4. маја 1980. године. Његов лични љекар Миломир Станковић, који је био уз њега док се Тито лијечио у болници у Љубљани, испричао је низ детаља о посљедњим данима живота овог политичара.

Титово здравствено стање држано у тајности

- Све око његовог лијечења чувало се у тајности. Када ме је супруга посјетила на Брду код Крања, нисам смио да јој кажем да ће Титу сутра бити ампутирана нога. Никад се није знало ко вас слуша - рекао је.

Према ријечима овог љекара, радило се о оклузивној ангиопатији, што је значило да је био запушен крвни суд на бутној артерији, кључан за циркулацију у нози. Др Станковић је говорио Титу да је неопходно да га прегледа конзилијум љекара, што је Броз одбијао уз ријечи да ће све проћи.

Уз помоћ маршаловог ађутанта, успио је на крају да га увјери.

- Дошла су и два врсна стручњака из иностранства. Један је дошао из Америке, доктор Мајкл Дебејки, док је из Русије стигао доктор Марат Књазев. Дебејки је прегледао ногу и циркулацију, док је Књазев обавио цјелокупан преглед. На крају су рекли да је Тито у добром стању, али да је нога угрожена - додао је љекар.

Др Дебејки је предложио да, како Тито прихвата једино лијекове као терапију, пробају с бајпасом који је он оставио нашим љекарима. Ипак, нагласио је да се Брозу мора рећи да је ампутација неизбјежна уколико та метода не успије. Највећи страх Тита био је да остане без ноге.

Ако моја нога оде, ја ћу сам себи пресудити - поручио је Тито, којем је управо тај проблем трајно нарушио здравље.

- Када је требало да оде у болницу, ми смо му склонили пиштољ који је тајно чувао у торбици. Нико није смио да му каже да нога мора да се ампутира, већ су продужавали терапију унедоглед, а то није помагало. И све тако је било док се нога није осушила, а када се осушила, она је отровала организам - испричао је љекар.

Према Станковићевим ријечима, Тито је ово посљедње изговорио:

- Шта све ово треба да значи!?

Е, сада, да ли се то односило на неке одлуке које је доносио или на љекаре који су му обећавали да ће терапија успјети, не знамо. Средином фебруара 1980. Тито већ није могао да говори и до краја живота је био у вјештачкој коми. Равна линија се појавила 4. маја у 15.05 часова, пише Блиц Жена.

Подсјетимо, Тито се 15. априла 1952. тајно вјенчао с Јованком Броз. Вјенчање које је одржано у Титовој вили на Пајзошу (Дунавка), између Шаренграда, Бапске и Илока, прате и данас бројне мистерије и урбане легенде. Оно што се са сигурношћу зна јесте да је тог 15. априла за ову партизанку почео неки нови живот, испуњен моћи, богатством и гламуром. Нажалост, крај онога што је личило на бајку није био срећан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана