Ово откриће промениће уџбенике из историје

Index.hr
Ово откриће промениће уџбенике из историје

Због открића истраживача са Универзитета у Лајдену можда ће се мијењати уџбеници из историје и археологије.

 

Према грчком историчару Херодоту, персијска војска предвођена краљем Камбизом ушла је 524. године прије Христа у египатску пустињу и никада се није вратила. До сада се вјеровало да је око 50 хиљада војника нестало након што их је захватила пјешчана олуја катастрофалних размера.

Стручњаци сада откривају да разлог њиховог нестанка ипак није била олуја. Персијску војску с лица земље избрисала је побуњеничка војска.

Египтолог Олаф Капер каже да су древни грчки историчари и владари, у жељи да прикрију понижавајући пораз, "измислили" теорију о великој пјешчаној олуји која је прогутала војску.

"Искуство већ дуго показује да се од пјешчане олује не умире, а због ње дефинитивно не нестаје читава војска", рекао је Капер.

Камбиз и његова војска марширали су према пустињској оази Дакла гдје их је у засједи чекао вођа египатских побуњеника, Петубастис Трећи, са својим трупама.

Права судбина персијске војске откривена је након ископавања у Амхеиди. Тамо су археолози пронашли древни камени блок из храма на којем се налази комплетна листа титула Петубастиса Трећег. Блок доказује да је то подручје у оази Дакла било упориште у персијском периоду. Археолози су тада упоредили Херодотову легенду и информације о Петубастису, и напокон успјели да реконструишу догађај

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана