Овај Србин је играо у више од 100 холивудских остварења и љубио најпознатије љепотице

ГС
Овај Србин је играо у више од 100 холивудских остварења и љубио најпознатије љепотице

Чувени глумац за ког многи не знају да је Србин рођен је у Новом Саду, а обиљежио је читаву једну еру свјетске и холивудске кинематографије.

Светислав Иван Петровић рођен је давне 1896. године у Новом Саду, односно у тадашњој Аустроугарској. Као веома млад преселио се у Њемачку, гдје је снимио велики број филмова, а потом и у Америку, гдје је његова каријера наставила да тече узлазном путањом.

У Холивуд је закорачио током двадесетих година XX вијека, када је снимио велики број нијемих филмова, а његов моћан глас омогућио му је „преживи“ прелазак на звучни филм, за разлику од многих великих звијезда нијемог филма чије су каријере пропале због ове иновације.

Био је висок, маркантан и углавном играо аристократе, официре, свештенике, али и фаталне љубавнике. Партнерке испред камере биле су му неке од најчувенијих љепотица у свету филма, попут Марлен Дитрих или Ите Рине, пише glossy.espreso.co.rs.

У биографији Светислава Ивана Петровића налази се велики број улога, а међу њима су и оне у остварењима: "Сиси: Млада краљица", "Лифт за вјешала", "Мађионичар", "Алахова башта", "Три страдања", "Жена сунцокрет", " Homo immanis", "Звезда Дамаска"... Снимао је у Аустрији, Мађарској, Њемачкој, Чехословачкој, Француској, Краљевини Југославији, а његова богата каријера трајала је чак четири деценије.

Југословенска кинотека посветила је читаву 2017. годину сјећању на овог умјетника, а крајем децембра те године отворена је изложба о Петровићу, чиме је заокружен овај занимљив пројекат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана