Ова пјесма је строго била забрањена у Југославији: Вјерује се да је многе људе одвела у смрт

GS
Foto: Instagram

Међу становницима Југославије постојала је тврдња да је Јосип Броз Тито једну пјесму строго забранио јер је била превише депресивна. Ријеч је о пјесми "Плуц́а су ми болна", а због које се наводно убио велики број људи.

Њен аутор је Драгиша Недовић, који је писао и познату стару пјесму "У лијепом старом Вишеграду", као и веома популарну "Стани, стани Ибар водо", затим "Коме шумиш, ој Мораво", "Негде у даљини поглед ми се губи", "На Морави воденица стара", "Шумадијо родни крају","Коме шумиш, ој Мораво", "Игра коло крај Нишаве", "Зарудела зора на Морави", "Београде, граде на Дунаву", и многе друге. Живот га није штедио и био је на корак од смрти 1941. године када је већ био изведен пред стрељачки вод у Шумарицама у Крагујевцу. У посљедњем тренутку су га, као познатог текстописца, одвојили на страну и избјегао је судбину многих Крагујевчана. Крај Другог свјетског рата дочекао је у њемачком радном логору у Дормагену.

По повратку у Крагујевац неколико година по окончању рата, тачније 1950. сазнао је да је оболео од туберкулозе. Тада је и написао пјесму "Плућа су ми болна" чији текст гласи:

"Плућа су ми болна, здравља више немам

Јер су сасвим близу, моји задњи дани

Живећу још данас, а можда и сутра

А онда заувек, збогом мој животе

Није мени жао, беднога живота

Јер ја среће никад, осетио нисам

Само бол и патња, горке сузе лио

У животу своме, срећан нисам био."

Пјесму је први извео Заим Имамовић, али је она веома сугестивно дјеловала на слушаоце, те је у то вријеме широм Југославије забиљежен велики број самоубистава људи обољелих од туберкулозе.

Прича се да су тада Централни комитет и Тито одлучили да се плоча повуче из продаје и забрани њено извођење, уз објашњење да наводи на самоубиство. Тек када је 10 година касније једном приликом Јованка Броз, за коју се неко вријеме причало да је боловала од ове болести, наручила ову пјесму на једном слављу, забрана је прекинута.

Нажалост, иако се излијечио од туберкулозе, дошли су проблеми са срцем. Од посљедица срчаног удара је 1966. преминуо у 49. години живота. Иза себе је оставио сина Александра, ћерку Раду и око 800 пјесама, преноси Стил.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана