Ото Бихаљи Мерин - оснивач "Нолита", преминуо на данашњи дан

Срна
Foto: Wikimedia

БИЈЕЉИНА- Југословенски писац и ликовни критичар јеврејског поријекла Ото Бихаљи Мерин (1904-1993), који је са братом Павлом 1928. године основао издавачку кућу "Нолит" и уређивао књижевно-политички часопис "Нова литература", умро је на данашњи дан 1993. године.

Због процеса љевичару и комунисти Отокару Кершованију, Мерин је био принуђен да емигрира и у Њемачкој је уређивао часопис пролетерских писаца "Линкскурве" /Лијево скретање/.

Као активни антифашиста, Ото Бихаљи Мерин је 1933. године у Паризу основао Институт за борбу против фашизма, а 1936. отишао у Шпанију, гдје се на страни републиканаца борио против фашистичких снага Франсиска Франка.

Мерин је ликовним и књижевним студијама знатно допринио тумачењу и схватању савременог стваралаштва.

Написао је роман "Довиђења у октобру", те есеје и умјетничку критику: "Освајање неба", "Мисли и боје", "Сусрети са мојим временом", "Југословенска скулптура двадесетог века", "Градитељи модерне мисли", "Наивна слика света", "Продори модерне уметности", "Крај уметности у доба науке?", "Маске света" и "Ревизија уметности".

Када је почео Други свјетски рат, вратио се у Краљевину Југославију 1941. године. Завршио је у ратном заробљеништву као официр. Након рата, вратио се у Београд, гдје је живио до смрти 1993. године.

Ото Бихаљи Мерин заслужан је за популаризацију модерне и наивне умјетности и сликарства у Југославији

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана