Откривени ужасни детаљи о Титанику: Радници добијали отказ док су се давили

Агенције
Откривени ужасни детаљи о Титанику: Радници добијали отказ док су се давили

Лондон - Компанија "Вајт стар лајн", у чијем је власништву био и "Титаник", била је толико лукава и похлепна да је у уговору са својим радницима убацила невјероватну клаузулу, према којој у случају потонућа или сличних несрећа сваком раднику престаје радни однос, односно тренутно добија отказ.

Власници компаније су тврдили да су несреће и потонуће немогући, али су, ипак, жељели да се обезбиједе.

Према тумачењу те клаузуле, то је значило да компанија није жељела да исплати плате радницима који су у једном тренутку морали да спасавају живу главу умјесто да су радили. Послије сударања са леденом сантом и потонућа, породице радника с "Титаника" обавијештене су да морају да плате такозване теретне трошкове ако желе да добију тијела својих најмилијих.

Већина нажалост то није могла да плати, па су тако многим жртвама с брода подигнути само споменици, без гробова и тијела у њима. Околности су биле још горе за музичаре с брода. Чланови оркестра који је јуначки свирао док је брод тонуо остали су напуштени од свих.

Њих су водили као самосталне предузетнике, што је значило да компанија правно није морала ништа да уради како би помогла њиховим породицама, док су породице других жртава радника ипак добиле неку помоћ.

Да све буде још трагичније, породицама настрадалих музичара послати су рачуни за униформе у којима су свирали на броду и у којима су скончали на дну океана, а биле су власништво компаније.

Путнички брод "Титаник" ударио је о ледени бријег 14. априла 1912. године. Потонуо је два часа и четрдесет минута касније. У трагедији је смртно страдало више од 1.517 људи, што је једна од највећих мирнодопских поморских катастрофа.

Пожар на броду

Почетком године "Индепендент" је објавио да је потонуће "Титаника" проузроковао огроман пожар у трупу брода, а не његов судар са сантом леда. Реј Бостон, стручњак који више од 20 година проучава путовање "Титаника", изјавио је још 2008. године да вјерује да је бар десетак дана прије него што је брод напустио Саутемптон на њему избио пожар, највјероватније током тестирања његове брзине.

Бостон је истакао да је тај пожар могао да проузрокује "озбиљне експлозије" под палубом прије него што би "Титаник" стигао до Њујорка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана