Откривена истина иза легенде о древним ратницама Амазонкама

Daily Mail
Откривена истина иза легенде о древним ратницама Амазонкама

Амазонке, древна заједница жена ратница, пушиле су канабис, правиле тетоваже и бориле се у крвавим биткама, баш као мушкарци, показало је недавно истраживање.

"Археологија је доказала без сумње да су заиста постојале жене које су Грци описали као Амазонке", каже историчарка Адријен Мејор.

"Бориле су се, ловиле, јахале коње и користиле лукове и стреле".

Мејор, која је рођена у Калифорнији, проучавала је богатство текстуалних, умјетничких и археолошких доказа, прије него што је написала књигу "Амазонке".

Амазонке су припадале номадском народу који су древни Грци звали Скитима и који су насељавали области сјеверног и западног дијела Медитерана.

Археолошка ископавања древних гробница у овим регијама открила су скелете, за које се у почетку мислило да су мушки, будући да су били сахрањени са оружјем и борбеним коњима.

Међутим, ДНК тестирања показала су да је највећи дио пронађених скелета заправо припадао женама, које су носиле исте врсте повреда, које су се проналазиле на тјелесним остацима мушкараца.

Сваки од тих скитских скелета сахрањен је са опремом за пушење марихуане, а некад и са опремом за тетовирање.

Мајор истиче да је још и историчар Херодот описао окупљања Скита, на којима се палио канабис и сви су постајали "опијени" око ватре.

Постоје и докази да су скитске жене често имале лијепе тетоваже.

Дуго времена су Амазонке сматране немилосрдним лезбијским ратницама, које су мрзиле мушкарце до те мјере, да су чак убијале и сопствене синове. Такође, вјеровало се да су одјсецале по једну дојку, како би могле да се служе луком и стрелом.

Међутим, за тако нешто нису постојали докази.

Иако су њихове "снажне сестринске везе" описане у класичној литератури, древни Грци их нису сматрали лезбијкама, тврди Мајор.

Она тврди да стари Грци и Римљани нису били стидљиви када је ријеч о упуштању у хомосексуалне односе, мушке или женске и да би, у случају да су Амазонке биле лезбијке, сигурно то и поменули негдје.

Зна се и да су биле подједнако љубитељке мушкараца, колико и њихове убице.

Према популарном фолклору, уздржавале су се од секса, изузев једном годишње, када би посјећивале сусједна племена и имале односе са њиховим члановима, како би заједница опстала.

Према легенди, дјевојчице су задржавале, али су дјечаци или сакаћени и убијани, или враћани очевима.

Истина је међутим да су заиста имале обичај да шаљу синове у друга племена, али више да би спречиле инцест или склопиле неки договор, каже Мајор.

У то вријеме, људи су се дивили Амазонкама.

"Грци су били фасцинирани тако независним женама. Оне су се толико разликовале од њихових супруга и кћери. Слике Амазонки увијек их приказују као лијепе, активне, пуне духа и храбре", каже Мајор а пише Дејли мејл.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана