Откривен подземни град испод Хадријанове виле у Риму

Aгенције
Откривен подземни град испод Хадријанове виле у Риму

Рим - Мрежа тунела за коју се сматра да чини подземни град откривена је закопана дубоко испод виле римског цара Хадријана.

Археоспелеолози почели су да исцртавају подземне путеве и вјерују да су пролази највјероватније кориштени за кола која су вукли волови, а транспортовала су робове, храну и друге потрепштине, далеко од очију цара.

Вилу у Тиволију, у близини Рима, изградио је цар Хадријан у другом вијеку наше ере, а чинило ју је 30 зграда, од којих је свака била окружена украшеним вртовима, базенима и фонтанама.

Главни тунел, који су мапирали Марко Пласиди и тим асоцијације археоспелеолога Сотеранеи ди Рома, је широк три метра и протеже се више од пола километра ка сјевероистоку, а задим скреће ка југу и води до 700-метарског кружног проширења.

Стручњаци сматрају да је ово проширење служило за окретање кола.

Пролаз је назван Страфа Карабиле (велики подземни пролаз) и већи је од осталих тунела, раније откривених испод имања.

Археолози су га открили када су пронашли рупу испод жбуња те пролаз ка главној галерији.

Како су неки од тунела блокирани крхотинама и камење, археолози су искористили роботе опремљене камерама како би истражили области које не могу да дохвате.

Тако је откривен још један тунел, широк пет метара, који је највјероватније кориштен као пут са двије траке. Ипак, истраживачи још увијек нису успјели да уђу у презакрчене тунеле те тек треба да истраже гдје воде.

Вилу је 1999. UNESCО прогласио локацијом свјетског наслијеђа, а тренутно се ради на рашчишћавању тунела како би се до краја године могли понудити за обилазак.

Поред мреже путева, археолози су открили и читав низ предмета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана