Откривен папирус који доказује да је Исус био у браку са Маријом Магдаленом?

Агенције
Откривен папирус који доказује да је Исус био у браку са Маријом Магдаленом?

Научници са Харварда проучавају недавно откривени комад папируса који продубљује сумњу да су Исус Христ и Марија Магдалена били у браку. У једној реченици текста, Исус се обраћа народу помињући своју жену.

Комадић папируса који вјероватно датира из четвртог вијека, дужине осам и ширине четири центиметра, потенцијални је доказ сумње која је опсједала хришћане вијековима уназад.

Средишњи дио папируса заузима реченица у којој Исус изговара ријечи "моја жена", а научници претпостављају да се ради о Марији Магдалени, преноси "The Jerusalem Post".

У даљем тексту, Исус брани женску особу од критике, наводећи: "Она ће бити моја ученица. Остаћу са њом", што баца сумњу на претпоставку да је живио у целибату.

Стручњак за историју хришћанства на Харварду, професорка Карен Кинг, претпоставља да је на папирусу исписана копија јеванђеља, вјероватно насталог у Грчкој у другом вијеку.

Она је истакла да папирус не може да се тумачи као јасан доказ да је Исус био ожењен, али да свакако продубљује полемику о томе. О истој теми говорио је и Ден Браун у дијелу "Да Винчијев код".

Карен Кинг је представила документ на шестодневној конференцији у Риму. Иако ватикански медији често пишу о таквим конференцијама, овога пута нису поменули ново откриће, преноси британски "Телеграф".

"Јеванђеље по жени Исусовој"

Спорни фрагмент папируса припада приватном колекционару који је замолио професорку да га преведе и проучи. За сада се не зна ништа о његовом поријеклу, али Карен истиче да је сигурно дошао из Египта, гдје сува клима дозвољава презервацију.

Ради лакшег распознавања, Кинг је одабрала наслов за јеванђеље из кога потиче одломак - она га је назвала "Јеванђеље по жени Исусовој".

- Од самог почетка, хришћани су се питали да ли треба да склапају бракове или не. Ипак, прошао је читав вијек од Исусове смрти и људи су тек тада почели да се позивају на претпоставку да је он био неожењен - истакла је професорка.

Аријел Шиша-Халеви, професорка лингвистике на Хебрејском универзитету и стручњак за коптски језик потврдила је да није у питању фалсификат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана