Оригинал аустроугарске објаве рата у Архиву Србије

Aгенције
Оригинал аустроугарске објаве рата у Архиву Србије

Београд - У Архиву Србије је поводом Дана државности Србије данас отворена изложба "Први светски рат у документима Архива Србије", на којој је представљено 35 најважнијих докумената који говоре о избијању Великог рата.

Јавности су представљени документи о аустроугарској политици према Србији и Балкану почетком 20. вијека, о аустроугарским војним припремама почетком 1914. године.

Међу документима су и обавјештење српског посланика о атентату у Сарајеву, оригинал ултиматума који је Аустро-Угарска упутила Србији, одговор српске владе и оригинал телеграма објаве рата.

Државни секретар у Министарству културе Србије Дејан Ристић рекао је, отварајући изложбу, да се кроз обогаћивање знања о Првом свјетском рату мора афирмисати систем вриједности који никада више не би требало да дозволи избијање једног свјетског рата.

"Окружени смо документима који су сведоци кулминације нетрпељивости, неразумевања и непријатељства између суседних народа и држава и који сведоче о томе да је жеља за разговорима и преговорима у једном тренутку била побеђена и да су се многи европски народни определили за оружје 1914. године", рекао је Ристић.

Он је истакао да управо зато са ове велике временске дистанце постоји потреба да се истиче и афирмише помирење и разумијевање и да се укаже да је Први свјетски рат период страдања недужних цивила, те уништавања имовине у Европи, укључујући и Србију.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић рекао је да је ова изложба прва у низу догађаја које ће архив приредити током године поводом стогодишњице избијања Првог свјетског рата.

Он је најавио да ће 28. јула, на дан када је прије 100 година Србији објављен рат, бити отворена централна изложба са обимнијим материјалом, која ће бити истовремено постављена у Београду, Бањалуци, Андрићграду и Требињу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана