Омиљени производи бивше Југославије

Index.hr
Омиљени производи бивше Југославије

У вријеме кад су Гавриловић паштете биле статусни симбол, а “Левисице” привилегија одабраних, кад нам је био доступан један бренд једног производа и кад се на дошљаке из Аустрије или Њемачке гледало као на Дједа Мразове који су се смиловали да мимо распореда посјете наше домове, постојало је неколико артикала који ће вам сигурно измамити осмијех на лица кад их се присјетите.

Поготово ако сте у осамдесетим били дјеца, укуси који су тад били доступни вјероватно сад више не би одговарали нашим размаженим непцима, али с обзиром на то да их више нема, дозвољено нам је да их се присјећамо као нечег најбољег што смо икад пробали.

Али, има ту и нешто за старије - посебна одјећа и аутомобили били су неизоставни дио оскудне, али нама драге понуде.

29. новембар је Дан бивше Републике, а како бисте се присјетили како смо тад живјели, завирите у неке легендарне производе који су обиљежили то раздобље.

Пипи

Ниједна листа која се тиче бивше државе не може проћи проћи без Пипи и Ане Сассо. Ова оранжада сама по себи можда није била тако занимљива купцима, али у комбинацији с врхунском рекламом, у доба кад еротика још није била доступна на сваком ћошку, ушла је у легенду и заувијек ће остати оно чега се сјећамо.

Пекабела и Ледолина

Најбољи и најразноврснији сладоледи, сан сваког клинца који је успио скупити који динар за хладну посластицу послије школе, били су они Пекабелини, а дјеци су најзанимљивији били због разних облика и боја. Осим тога, са сјетом ћете се вјеројатно присјетити и легендарне Ледове Ледолине или Бајке.

Југопластика

"Марка за читаву породицу" некада је нудила више од 3.200 разних производа. Од опреме за школу до разних других предмета; овај је бренд могао се наћи у сваком дому.

Заги и Вучко

Омиљене дјечје плишане играчке нису биле из јапанских или америчких цртаћа, биле су то маскоте великих спортских догађаја, Универзијаде 1987. и Олимпијских игара у Сарајеву 1984.

Мушки мириси

Њих је било неколико. Аутохтони производ био је Вожд, "прави југословенски мирис", а њему су конкуренцију правили Ралон, Пино Силвестре, Хардy... Посљедњи је имао и једну од најомиљенијих реклама на телевизији која је својом сненошћу сасвим оцртавала дух времена.

“Стојадин” и Yugo

Фијатова Застава 101 или популарни "Стојадин" и крагујевачки Yugo били су омиљена превозна средства у прератној Југославији.

Yassa

Yassa и њихова понуда из '70-их и '80-их и дан данас има легендарни статус. Југословенски Асортиман Спортских Артикала могао се наћи у ормару сваког ко је пожелио да у исто вријеме изгледа и спортски и модерно.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана