Оксфорд - град из снова

Јелена Бјелица
Оксфорд - град из снова

Смјештен на југоистоку Енглеске, на обалама ријека Червел и Темзе, Оксфорд је дом најстаријег универзитета на енглеском говорном подручју. Познат је и као "city of dreaming spires" - град сањајућих торњева, што најбоље описује хармонију архитектуре и торњева оксфордских школа.

Док се шетате градским улицама и гледате све те цркве, школе, зидине и куле, имаћете утисак да се налазите у неком филму о вилењацима и чаробњацима.

Оксфорд је сједиште локалне управе округа Оксфордшајр, а има око 150.000 становника.

НАЈВЕЋА И НАЈПОЗНАТИЈА знаменитост је Универзитет Оксфорд са бројним грађевинама у традиционалном енглеском стилу градње, основан 1096. године. Данас има статус једног од најугледнијих универзитета на свијету, а састоји се од 38 независних колеџа и шест сталних приватних вјерских школа.

У Оксфорду се налази више од 30 паркова и зелених површина, од којих су најпознатија ботаничка башта,  који је уједно и најстарији у Уједињеном Краљевству, а броји 8.000 биљних врста, као и паркови Универзитета Оксфорд.

У граду је и више од 70 цркава и капелица, од којих је најзначајнија Универзитетска црква Свете Дјевице Марије. Oxford Playhouse, New Theatre и Burton Taylor Theatre само су нека од бројних позоришта.

Музеј "Ashmolean" је најстарији музеј у Уједињеном Краљевству и најстарији универзитетски музеј на свијету, који посједује дјела Микеланђела, Леонарда, Пикаса…

ЈЕДНА ОД ГЛАВНИХ градских атракција је Карфакс торањ саграђен као торањ цркве Светог Мартина у првој половини 11. вијека. На торњу се налази часовник из 14. вијека са фигурама у римским униформама, а оглашава се сваких 15 минута. Торањ је смјештен у самом центру града, а са њега се пружа лијеп поглед на град, јер је висок 23 метра.

Црква Христа је катедрала Оксфордске бискупије, која укључује сам град, као и ближу околину. Позната је као једна од најмањих катедрала у Енглеској, а њена архитектура послужила је и као кулиса за снимање неких филмова, попут серијала о Харију Потеру.

МОСТ ХЕРТФОРД, ЗНАН и као Мост уздаха, најпознатији је у граду, јер подсјећа на истоимени у Венецији.

Тоm Tower је звоник из 17. вијека, назван по свом звону, Велики Том. Налази се изнад главног улаза у Христову цркву. Само звоно тешко је седам тона, а сваке се вечери у 21.05 часова у "Оксфордско вријеме", огласи 101 пут, прије него што се врата колеџа затворе током ноћи. Број 101 означава 100 првобитних студената, а још један ударац је додат 1663. године.

Историја

Оксфорд су основали Англосаксонци и назвали га "OxenaRfoda". У писаним документима се први пут помиње 912. године. У 10. вијеку био је значајно војно утврђење на граници краљевстава Мерције и Весекса. Град је добио на значају у 12. вијеку за вријеме краља Хенрика Другог.

Универзитет у Оксфорду први пут се спомиње у 12. вијеку, а прве школе (колеџи) били су Универзитет Колеџ основан 1249, Балиол који је основан 1263. и Мертон основан 1264.

Од значајнијих датума издвајају се крај 18. вијека, када је изграђен Оксфордски канал, средина 19. вијека и спајање жељезницом града и Лондона, крај 19. вијека када је изграђена Градска вијећница, као и крај 20. вијека и оснивање новог универзитета у граду, Оксфорд Брукс универзитета.

УСЛУГЕ                                                   ЦИЈЕНЕ

Смјештај                                                        од 45 КМ

пиће                                                               од 5 КМ

кафа                                                               од 3 КМ

Oxford Visitor Vard                                       око 7, 5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана