Објављена писма путника поводом годишњице потонућа Титаника

Срна
Објављена писма путника поводом годишњице потонућа Титаника

Белфаст - У четвртак, 14. априла навршавају се 104 године од потонућа великог путничког брода "Титаника" и најпознатије поморске несреће у историји.

"Титаник" је ударио у санту леда у ноћи између 14. и 15. априла 1912. године и потонуо у леденим водама сјеверног Атлантика, око 740 километара од најближег копна. У овој несрећи Погинуло је 1.517 људи од 1.300 путника и 900 чланова посаде.

Поводом 104 године од потонућа великог путничког брода јавности су представљена писма путника са "Титаника".

Писма путника откривена су у оквиру новог пројекта у којем се трага за индивидуалним људским причама из овог великог догађаја.

Два писма, која су написале Естер Харт и њена седмогодишња кћерка Ева, састављена су само неколико часова прије него што је брод потонуо.

Хартова је написала да очекује да ће стићи у Њујорк раније него што је планирано, због веће брзине којом брод плови. Писмо је пронађено у џепу капута њеног мужа, који се утопио у трагедији. Естер и Ева су преживјеле.

Изградња брода трајала је три године, а у том послу било је ангажовано 3.000 радника. У данашњој вриједности, градња је процијењена на око 167 милиона долара.

Први који је "Титанику" притекао у помоћ био је брод "Карпатија", који је у тренутку судара са сантом био удаљен 89 километара од мјеста несреће.

"Титаник" данас лежи на дубини од 3.700 метара, а област у којој су разбацани дијелова брода има површину од скоро 39 квадратних километара. Остаци "Титаника" и тачна локација потонућа откривени су тек 1. септембра 1985. године.

Посљедња преживјела особа са "Титаника" Милвина Дин умрла је 2009. године. Када је брод потонуо била је беба од само два мјесеца и најмлађа особа на броду.

Изложба са око 200 оригиналних предмета са "Титаника" и детаљним репродукцијама бродских соба тренутно је постављена у Палати културе у Варшави.

Међу предметима су дио степеништа из прве класе, писма првог официра Вилијама Мурдока, разгледница путника из треће класе, приватне фотографије путника и пар ципела четворогодишње дјевојчице Луиз Кинк, која је преживјела несрећу.

Сви предмети извучени су из олупине брода.

Изложба је претходно била постављена у САД и три европска града: Стокхолму, Барселони и Белфасту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана