Објављен тајни дневник човека који је створио Хитлера

Агенције
Објављен тајни дневник човека који је створио Хитлера

У више од 400 страница дневника за којим се трагало готово 60 година откривено је ко је заправо стварао Хитлеров злочиначки ум.

Дневник који је Алфред Розенберг, један од најближих сарадника Адолфа Хитлера, водио од 1934. до 1945, открива многе појединости из живота нациста и даје одговор на питање ко је Хитлера увjерио у вредност окрутне политике, пише "Њујорк тајмс".


Алфред Розенберг је у свом личном дневнику записао разговоре које је водио с Хитлером, а међу њима је и онај у ком га је увjерио да је бољшевичка револуција у Русији повезана с глобалном јеврејском завjером. Због тога су, тврдио је, Јевреји претња Њемачкој.

Као 26-годишњак, Алфред Розенберг је у јануару 1919. приступио нацистима. Хитлер се странци прикључио тек у септембру те године, а Розенберг је био тај који га је од тог тренутка узео под своје и почео да му пуни главу идејом да су иза Октобарске револуције и успостављања СССР стајали Јевреји.

Розенберг је рођен у Талину у Естонији, као етнички Нијемац, а студирао у Риги и Москви, а 1918. је од бољшевика побјегао у Њемачку. 1920. Хитлеру је представио идеолошко оправдање за напад на СССР 1941. и ширење "Лебенсраума".

Аутор је књиге "Мит двадесетог вијека" која се продала у више од милион примјерака, а од 1941. до 1945. био је министар окупираних источних територија.

На суду за ратне злочине у Нирнбергу 1945. године је осуђен на смрт. Казна вјешањем извршена је слиједеће године. У тренутку смрти имао је 53 године.

"Сматрам да је Розенберг имао пресудан утицај на обликовање Хитлерове филозофије у двадесетим годинама, док је Хитлер још донекле размишљао о свему. Розенбергова важност је у томе што је његове идеје, које су биле искључиво теоријске, Хитлер претворио у стварност", рекао је шеф Гебелсовог министарства пропаганде затворском психијатру.

Судија који је Розенберга осудио на смрт прозвао га је 'интелектуалним високим проповедником идеологије о надмоћној раси'.

Његов дневник је у власништву Музеја Холокауста, а недавно је објављен на интернету.

Историчар Хенри Мајер ,који је проучавао дневник, рекао је да Розенберг не спомиње то како Јевреје треба истребити, већ умјесто тога стоји израз да их треба "иселити из Европе".

Цио Розенбергов дневник можете погледати овдје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана