Обиљежено 80 година од убиства краља Александра Првог

Срна
Обиљежено 80 година од убиства краља Александра Првог

Београд - У Мачванском Прњавору данас је одржана духовна свечаност којом је обиљежено 80 година од трагичног убиства краља Александра Првог Карађорђевића, који је убијен у Марсељу, 9. октобра 1934. године приликом званичне посјете Француској.

Помен краљу Александру Првом у цркви Светог Илије служио је Његово преосвештенство епископ шабачки Лаврентије, а принц Александар Други Карађорђевић и принцеза Катарина положили су вијенце на спомен-обиљежја свог дједа краља Александра, саопштено је из Прес-службе Карађорђевића.

Принц Александар Други и принцеза Катарина положили су вијенце и на спомен-обиљежје вјечном пријатељу српског народа Арчибалду Рајсу и на спомен-костурницу херојима Првог свјетског рата.

Принц Александар Други најавио је да ће за два дана са принцезом Катарином отпутовати у Француску да би у Марсељу положили вијенце на мјесто погибије краља Александра.

"Биће ми веома драго да тамо пренесем поруку да се успомена на њега с поносом чува у Србији. Србија има много тога да научи из своје прошлости, гледајући у будућност, тежећи ка бољем животу свих својих грађана. То је Србија у коју ја верујем", рекао је принц Александар Други.

Принцеза Катарина је за 30 угрожених породица из Мачванског Прњавора уручила хуманитарне пакете за помоћ, која се састоји од хране, средства за личну хигијену, дезинфекцију и постељине.

Краљевски пар и епископа Лаврентија у Мачванском Прњавору дочекао је градоначелник Шапца Небојша Зеленовић и велики број грађана.

Краљ Југославије Александар Први Карађорђевић, творац југословенске државе, убијен је 9. октобра 1934. године у Марсељу, а непосредни извршилац био је припадник пробугарске организације ВМРО Владо Черноземски, уз помоћ тројице припадника усташког покрета.

У атентату, у којем је убијен краљ Александар са четири метка, једним метком је рањен и француски министар иностраних послова Луј Барту, који је усљед неадекватне медицинске помоћи искрварио и умро.

Атентат су извели хрватски терористи усташе и припадници пробугарске организације ВМРО, уз несумњиву подршку Мусолинијеве Италије.

Позадина овог злочина није никада потпуно расвијетљена.

У Првом свјетском рату краљ Александар је био регент, врховни командант Српске војске коју је побједоносно водио се до пробоја Солунског фронта, коначне побједе и проглашења нове заједничке државе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана