Новосадска рација је један од најужаснијих злочина холокауста

Aгенције
Новосадска рација је један од најужаснијих злочина холокауста

Нови Сад - Амбасор Израела у Београду Јозеф Леви оцијенио је данас у Новом Саду да је "Новосадска рација" један од најужаснијих злочина холокауста на подручју бивше Југославије.

"Новосадска рација један је од најужаснијих злочина холокауста на подручју бивше Југославије, због чега би морао да буде проглашен међународним даном сјећања", рекао је Леви новинарима на новосадском Тргу слободе, поводом обиљежавања 72 године од злогласне "Рације".

Он је изразио велику захвалност Српској православној цркви за поштовање које показује према невиним жртвама "Новосадске рације".

Леви је истакао да му је жао што на данашњу комеморацију и помен невиним жртвама "Рације" нису позвани сви дипломатски представници у Србији да заједно обиљеже 72 године од стравичног злочина.

Амбасадор Израела претходно је положио вијенац невино страдалим жртвама "Новосадске рације" на Кеју жртва рације, гдје је одржан велики комеморативни скуп и црквени помен.

У организацији Културног центра Новог Сада данас је око споменика Светозару Милетићу на Тргу слободе постављено бијело камење са свим досад познатим именима недужних жртава "Новосадске рације".

Осим на Тргу слободе, 72 године од "Рације" обиљежена је данас и на новосадском Кеју жртава рације код споменика "Породица", великим комеморативни скупом и поменом.

Великом броју Новосађана на Кеју се овим поводом обратио новосадски градоначелник Милош Вучевић, док су помен невино страдалим жртвама служили у одвојеним обредима епископ бачки Иринеј и врховни рабин Србије Исак Асиел.

"Новосадска рација" геноцидна је војна акција мађарских окупаторских снага у којој је побијено и под лед Дунава бачено неколико хиљада људи, међу њима највише Срба, те Јевреји, Роми и припадници других немађарских народа.

"Рација" је спроведена од 21. до 23. јануара 1942. године, а осим мађарских војника у стравичном погрому недужних људи у Новом Саду учествовали су и домаћи сарадници мађарског окупатора.

Током три дана "Рације" недужне људе, жене, дјецу и старце злочинци су убијали на новосадским улицама, испред њихових кућа, на купалишту Штранд, или их бацали живе или рањене под ледом оковани Дунав.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана