Нови поглед на Никсоново наслијеђе

Танјуг
Нови поглед на Никсоново наслијеђе

Наслијеђе некадашњег предсједника САД Ричарда Никсона није само афера прислушкивања "Вотергејт", већ и крупне промјене у спољним пословима САД, утемељење прописа о заштити животне средине, чак и унапређење права жена, објавила је данас мрежа "Ај-Би-Си" поводом стотину година од рођења Никсона.

- Оставка је прво на шта Американци помисле када се помене Никсон, 37. амерички предсједник - рекао је извјештач ABC-а из Беле куће из Никсонове ере Доналд Фулсом, аутор књиге "Никсонове најмрачније тајне".  

Међутим, ABC већ као друго по реду Никсоново наслијеђе истиче нормализацију односа са Кином и Совјетским Савезом и његове значајне посјете тим земљама 1972. године.  

Аналитичари ABC-а хвале Никсонову спољну политику из тог периода, посебно отопљавање према Кини и СССР-у, а најдаље иде баш Доналд Фулсом, иначе оштар Никсонов критичар, који каже да је Никсон, у ствари, окончао хладни рат.  

Никсон важи и за оснивача Агенције за заштиту животне средине и иницијатора доношења бројних прописа из те области, што је, по оцјени ABC-а, од изузетног значаја за животну средину у САД.  

Иако га сматрају одговорним за продужавање рата у Вијетнаму, Никсон је у ствари урадио супротно, односно окончао непопуларни систем регрутације у САД, 1969. године.  

Мало коме у САД је познато да је Никсон потписао закон којим се женски спортски тимови изједначавају у правима са мушким при финансирању из јавних фондова, преноси ABC.

Ричард Никсон рођен је на 9 јануара 1913. године на фарми у Јорба Линди у Калифорнији, а умро је 22. априла 1994.

Био је посланик, потпредсједник САД од 1953. до 1961. и предсједник САД од 1969. до 1974. године када је поднио оставку због одговорности за аферу прислушкивања политичких противника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана