Његово друштво су Роџер Федерер и Пит Сампрас...

Срна
Његово друштво су Роџер Федерер и Пит Сампрас...

Када се говори о рекордном броју титула на Вимблдону увијек се спомињу два имена – Роџер Федерер и Пит Сампрас.

Легендарни Швајцарац и Американац имају по седам тријумфа на теренима 'Old England Cluba'.

Роџерови навијачи надају се да би њихов љубимац овог љета могао да се осамостали на челу вјечне листе, али, уколико то и учини, неће престићи само 'Пистол Пита'.

Стоји да су тенис прије и послије Опен ере готово два различита спорта, прије свега због напретка саме игре и опреме с којом се игра, али сваки тениски фанатик морао би да зна ко је Вилијам Реншо.

Петнаест минута млађи од браће Реншо такође има седам пехара са незваничног првенства свијета, док је заједно са братом Ернестом пет пута славио и у конкуренцији дублова.

Рођени су трећег јануара 1861. године у месташцу Брендон Лоџ, у Ламингтону, прије него што су се са свега неколико мјесеци преселили у Челтернам, а управо је то можда и било кључно за стварање првих страница историје 'бијелог спорта'.

Управо у Челтернаму, на породичном плацу изградили су терен на ком су почели да се баве тенисом. Енглези кажу да је велико питање да ли би тенис на трави данас и постојао да није било Браће Реншо, који су још прије 150 година сваким новим мечом уносили револуцију у тенис.

Остали су упамћени и као први спортски братски пар, али и пар који је први имао армију навијача и давао аутограме.

Обојица су почела да се такмиче на националном нивоу са двадесет година, а Вилијам се побринуо да га публика у Лондону добро запамти већ приликом прве посјете.

Од 1881. до 1886. године освојио је шест узастопних титула на Вимблдону, што до данас нико није успио да надмаши – најближи је био чувени Швеђанин Бјерн Борг са пет у низу.

У свом првом финалу, Вилијам је Џону Хартлију препустио само два гема (6:0, 6:1, 6:1), да би потом два пута узастопно био бољи од старијег брата, оба пута послије велике борбе у пет сетова.

Услиједила су три тријумфа над Хербертом Лоуфордом, одоносно још један над Ернестом, прије него што је Вилоугби Хамилтом 1890. године постао први човјек који је успио да савлада Вилијама.

Ипак, требало би напоменути да се све до 1922. године прошлогодишњи шампион директно пласирао у финале на наредном издању турнира, али ни то не умањује све оно што су браћа урадила за један од најпопуларнијих спортова свијета.

Истовремено, у дублу су доминирали од 1884. до 1886, а били су најбољји и 1888, односно 1889. године, а идентинчне партије Вилијам и Ернест, који је једини тријумф на Вимблдону остварио 1888, пружали су и на УС Опену, једином преосталом Гренд Слему њиховог времена.

Вилијамс 1887. није могао да брани титулу због 'тениског лакта', познате повреде, а није га било ни годину дана касније, када је постао први предсједник Британске асоцијације за тенис на трави.

Вилијам је умро 12. августа 1904. послије компликација због напада епилепције, док је Ернест умро пет година раније тровањем соном киселином, а ни данас није познато да ли је у питању било самоубиство или убиство.

Обојица су постхумно уврштени у кућу славних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана