Невјероватна прича о ирској краљици мафије

Блиц
Невјероватна прича о ирској краљици мафије

Прича о Чикаго Меј је прича о одбјеглој ирској тинејџерки која је постала серијски злочинац, дјеловала на два континента, удала се се новац, обијала сефове експлозивом и била у љубавној вези с некима од најпознатијих личности ирско-америчког подземља. Због својих "подвига" је постала права мала звијезда британске штампе, а годину дана прије смрти, 1929. године, објавила је мемоаре о својој злочиначкој прошлости.

Рођена 1870. године као Мери Ен Деигнан, Чикаго Меј била је једна од најозлоглашенијих ирских криминалаца исељеника и крајем 19. и почетком 20. вијека оперисала је у САД.

Меј још није имала 20 година кад је украла породичну уштеђевину и побјегла у Ливерпул, гдје је купила карту за Америку.

Стигавши у САД, убрзо се убацила у свијет подземља и упознала неколико познатих личности из тог миљеа. Они су је научили разним триковима и вјештинама, које ће јој касније користити у њеној дугој криминалној каријери.

Забављала се с неколико криминалаца, а успијела је да завиједе и једног аристократу и официра, од кога се развела већ послије неколико мјесеци, уз накоднаду од 10.000 долара. Због њене криминалне прошлости, њујоршка полиција је издала налог за њено хапшење, па је побјегла у Лондон.

Фатална љубав с мафијашем

Године 1900. упознала је младог ирског мафијаша Едија Герина. Њихова веза је почела када је Меј отпутовала на Свјетски сајам у Паризу, у потрази за богатим потенцијалним жртвама.

Герин је био главни архитекта планиране крађе у просторијама "Америкен експреса" у Паризу. Герин и Меј употреби су велику количину експлозива и разнијели сеф. Због те крађе, Герин је, међутим, ухапшен и осуђен на робију. Меј се извукла и вратила се у Лондон у потрази за новцем за његово ослобођање.

Пошто је покушала да достави Герину лажна документа, Меј је завршила у затвору, али је убрзо ослобођена. Тада је ступила у везу с мушкарцем који се звао Чарли Смит. Нимало не изненађује што се Едију Герену није допала вијест о њиховој љубавној вези пошто је побјегао из француског затвора и вратио се у Лондон 1907.  

Прије него што је успио да се освети, Смит га је убио. И Смит и Чикаго Меј су одмах ухапшени, а пуцњава се догодила усред бијела дана на Раселовом тргу пред два униформисана полицајца.

Меј је осуђена на 15 година тешког рада због покушаја убиства, а одслужила је 10 година, прије него што је депортована у САД, гдје се до смрти бавила проституцијом. Њени мемоари откривају њен животни пут од одбјегле тинејџерке до врхунског лопова.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана