Неоткривени драгуљ источне Србије: Пећина у којој се скривао хајдук Вељко

GS
Foto: YouTube

У близини планине Ртањ, на територији општине Бољевац, налази се Боговинска пећина, која је један од туристичких драгуља наше земље.

Природне љепоте у Србији има скоро на сваком кораку. О многима, врло мало знамо, што због нашег интересовања али и због не тако доброг маркетинга.

Такав је случај и са овом пећином.

Боговинска пећина, ријечна изворска пећина, налази се на југоисточном ободу масива Јужног Кучаја. Смјештена је у атару села Боговина, 12 км од Бољевца.

Једна је од најдужих пећина у Србији, а дужина истражених канала је око шест километара.

Шта је то што ову пећину издваја од осталих?

У емисији "Јутро", о Боговинској пећини говорила је Сања Чанковић, водич ТО Бољевац.

"Боговинска пећина, споменик природе, заштићено добро ИИИ категорије. Ова пећина је једна од најдужих у Србији, преко 6 километара, с тим што је уређени део простора 540 метара. Кум Боговинске пећине, професор Раденко Лазаревић, је истраживао пећину, додељивао дворанама. Ова пећина је препуна сталактита, сталакмита", наводи Сања Чокановић

Боговинска пећина је позната и по томе што има четири дворане.

"Рударска дворана, концертна дворана, дворана киклопа и хајдучка дворана, која је позната по хајдук Вељку, њен су део. Легенда каже да се хајдук Вељко овде скривао са својим устаницима, где је 1807. године извршио напад у суседном селу Подгорцу, и тамо заузео кулу Осман-бег", истиче Сања.

У пећини има много накита и фигура.

Концертна дворана се истиче зидом који је обложен монументалним украсима, са кубетом и саливима боја. Дјелује свечано и импозантно. Веома је акустична и пружа услове за организовање музичких и литералних садржаја.

Рударска дворана налази се на тераси са десне стране ријечног канала. Посвећена је боговинским рударима.

Дворана Киклопа располаже са обиљем накита претежно сталагмитске групе. Централно мјесто заузимају Киклопи по којима је дворана и добила име.

Хајдучка дворана је добила назив по сталагмиту румене боје, високим 10 метара који симболизује хајдук Вељка, а у близини Вељка налази се и његова вјерна и храбра сапутница Чучук Стана, преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана