Ненадмашни аутор бајки

Марина Чигоја
Ненадмашни аутор бајки

Дански писац Ханс Кристијан Андерсен до данашњег дана остао је ненадмашни аутор бајки.

Написао је 156 прича с мотивима из данског фолклора, античке митологије и индоевропских предања, а за неке је инспирацију пронашао у сопственом тегобном дјетињству обиљеженом сиромаштвом.

Младост

Рођен је 2. априла 1805. у мјесту Оденсе на острву Фунен у Данској. Могло би се рећи да је његова биографија садржана у бајци "Ружно паче".

Није се редовно школовао, а у Копенхаген је отишао без пребијене паре, у потрази за послом, али се тамо није прославио јер је био лош глумац, плесач и пјевач. Међутим, иако је био чудан по изгледу и понашању, посједовао је јединствени шарм, па је придобио симпатије многих богатих породица, прије свих породице Колин, нарочито Џонса Колина који је био његов мецена и много му помогао.

Почеци

Године 1828. Андерсен је завршио гимназију и уписао се на универзитет. Његово прво дјело "Пут пјешке од Холменског канала до историјског краја Амагера", објављено 1829, слабо је прихваћено, али му је омогућило пут у Њемачку и Италију, који је имао велики значај за његов даљи рад. Приликом посјете Великој Британији био је гост Чарлса Дикенса.

Затим је почео да пише романе, путописе, драме, аутобиографије и поезију. Његов сљедећи роман "Импровизатор" је веома добро прихваћен. Од 1835. године па све до смрти у малим свицима је писао "Приче и згоде", које су временом постигле велики успјех.

Рад

Уобличене у права мала ремек-дјела, неријетко аутобиографског карактера, његове приче су најљепше бајке, али каткад носе и неку врсту друштвене критике и исказују дубоко хуману поруку. Писане су изванредним стилом.

Андерсен се сматра и творцем реалистичке прозе у Данској.

Писао је и пјесме, од којих је сачувано само неколико, романе - "Импровизатор", "О. Т.", "Само музичар", "Срећни Пер" и путописе - "Базар једног пјесника", "У Шпанији".

Његова драмска дјела су, нажалост, потпуно заборављена.

Умро је 4. августа 1875.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана