Неке мање познате чињенице о Другом светском рату

Занимлјивостдана
Неке мање познате чињенице о Другом светском рату

О Другом свјетском рату сви смо учили у школама, гледали филмове, емисије, читали књиге и сви мање више доста тога знамо. Ипак, о овом великом сукобу постоје неке мање познате и занимљиве чињенице (ако ријеч "занимљиво" уопште можемо поменути у контексту рата), за које је не зна превелики број људи.

Први амерички војник у Другом свјетском рату је погинуо 1940. године у Норвешкој, прије него што су САД званично ушле у рат након јапанског напада на Перл Харбур. Тог Американца убили су Нијемци.

Највише рангирани официр који је погинуо у том рату такође је Американац. Ријеч је о генерал-пуковнику Леслију Мекнеру, који је страдао у бомбашком нападу и то, вјеровали или не, од Американаца!

Најмлађи амерички војник који је учествовао у највећем сукобу у историји био је Калвин Грејем, који је тада имао свега 12 година. Након што је откривено да је лагао за годиште, Грејем је избачен из војске, али су му касније актом Конгреса САД додјељене посебне почасти.

Кукасти крст, (свастика) свима у свијету је позната као симбол зла, и познато обиљежје нациста. Мање је познато да су овај амблем у једном тренутку користили и припадници 45. Пешадијске дивизије САД. Хитлеров приватни воз звао се на почетку рата "Америка", али је и то име убрзо промијењено. Наравно, у оба случаја јасно је због чега.

У тренутку напада на Перл Харбур, главна команда Морнарице САД звала се скраћено SUNCUS, на енглеском ова ријеч се читала као "потопите нас". Из разумљивих разлога она је промијењена.

Американци током Другог свјетског рата имали више жртава међу припадницима ратног ваздухопловства, него међу маринцима. "Плавци" су имали квоту од 30 летачких мисија прије демобилизације, а могућност погибије током тих 30 летова износила је чак 71 одсто.

Амерички Бомбардер Б-17 носио је четири тоне бомби и тону и по митраљеске муниције. Припадници америчких ваздухопловних снага оборили су током рата 6.098 непријатељских ловаца, односно један на сваких 12.700 испаљених метака.

Током Другог свјетског рата готово да није постојао "просјечан пилот". Или бисте били жртва, или бисте постали ас. А титулу аса добијао је свако ко је оборио 10 или више непријатељских летјелица. Примјера ради, јапански ас Хиројоши Нишизава успио да обори 80 авиона Ипак он је погинуо је током лета,као путник у теретној авиону.

Током другог свјетског рата постојала пракса да је у авионско-митраљеској муницији сваки пети метак био свијетлећи. Таква свјетлећа муниција је служила за наводно лакше утврђивање гдје тачно иду хици које стрелац испаљује, али је убрзо откривено да такви меци имају другачија балистичка својства од обичних, односно да се другачије понашају током лета – наиме, имали су готово 80% промашаја-

Свјетлећи меци су непријатељском пилоту откривали гдје се налази нападач. Посебна опасост је представљала чињеница да су се користили и као посљедњи дио рафала, што је био сигнал пилоту да је муниција при крају. То је међутим био сигнал и противнику сигнал да се окрене и пође у потјеру за жртвом која више нема муниције.

Међу првим "Нијемцима" заробљеним након савезничког искрцавања у Нормандији били су - Корејци! А њихова прича крајње је невјероватна... На почетку рата заробила их јапанска војска и натјерала да се за њих боре против Руса. Потом су их заробили Руси и натјерали да се боре против Нијемаца, а онда су их, претпостављате, заробили Нијемци и натјерали да се боре против савезника. Савезници их нису терали да се боре против Нијемаца.

Занимљива чињеница је била и та, да већину њемачких снага, познатих као Вафен СС, уопште нису чинили Нијемци. Било је ту разних европских нација, али и људи из остатка свијета.

Током искрцавања на острву Киска, које су Американци жестоко бомбардовали са мора, погинуо је 21 њихов војник. На крају се испоставило да је могло да буде и кудикамо горе, да су се на острву налазили Јапанци. Али нису. Американци су поубијали своје људе у такозваној "пријатељској ватри". Што би се данас рекло, били су колатерална штета.

Американци су за извиђање непријатељских положаја користили и ненаоружане авионе. Један од таквих био је и "Miss me" ("Промаши ме"), "пајпер" авион, чију су посаду су чинила два човјека. Приликом једног од извиђачких летова посада је налетјела на њемачки извиђачки авион, који је исто тако био ненаоружан. Амерички пилоти су из своје летјелице запуцали из пиштоља те тако оштетили њемачки авион и натјерали га да слети, успјешно заробивши непријатељску двочлану посаду. Наравно остала мистерија како су успјели да доведу заробљенике у своју базу, пошто је " Miss me " био авион двосјед.

Савезнички војници, када су стигли до Рајне односно ушли у Њемачку, сплетом чудних околности урадили су нешто што је касније постала рутина. Наиме, први међу њима одлучио је да се олакша у ту ријеку. То је убрзо постала рутина коју су упражњавали скоро сви савезници, од најобичнијег војника, па све то тадашњег британског премијера Винстона Черчила, који је од тога направио потпуни шоу. И чувени амерички генерал Џорџ Патон искористио је Рајну као писоар.

Мање је позната чињеница да је њемачки бомбардер МЕ-264 могао да долети до Њујорка и бомбардује тај град, али су Нијемци одустали од те идеје јер није имала никакав војни значај.

Занимљива чињеница везана америчку пјешадију по званичним подацима је била да су они током Другог свјетског рата имали више бродова од америчке морнарице.

Интересантно је да су Руси током Другог свјетког рата уништили 500 њемачких авиона тако што су се њихови пилоти закуцавали у њих. Руси су такође знали и да очисте минска поља тако што су јединице са својим кажњеницима слали да марширају преко њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана