Нефертити била Тутанкамонова мајка?

Aгенције
Нефертити била Тутанкамонова мајка?

Египатског фараона Тутанкамона и даље прате многе мистерије, а између осталог и та ко је била његова мајка.

Већина археолога и египтолога се слаже око тога да је Тутанкамон био син Екнатона односно Аменхотепа Четвртог, али још увијек није најјасније која је од Екнатонових супруга родила његовог насљедника.

Генетска истраживања објављена 2010. године указала су на то да су Тутанкамонови родитељи били брат и сестра, односно Екнатон и једна његова сестра која му је уједно била и супруга.

Међутим, истраживач Марк Габолд, директор археолошке експедиције у Амарни, сматра да резултати тих истраживања не значе да су његови родитељи морали бити рођени брат и сестра, већ рођаци чији су претходне генерације вјенчавале браћу са сестрама.

 “Посљедица тога је то да сличност између ДНК двоје рођака изгледа као сличност између ДНК брата и сестре”, изјавио је Габолд за “Харвард Газете”.

Он вјерује да је Ехнатонова главна жена односно Велика краљевска супруга Неферити родила Тутанкамона. Она са Ехнатоном има шест познатих ћерки, али није искључено да су имали још дјеце.

“Вјерујем да је Тутанкамон син Ехнатона и Нефертити и да су њих двоје били рођаци”, рекао је Габолд.

Са њим се не слаже Захи Хавас, бивши египатски министар за антиквитете, који је био на челу истраживања 2010. године. 

Он је рекао да је Тутанкамонова мајка, као и Ехнатон, била дијете Аменхотепа Трећег и краљице Тије и додао да нема доказа да је Нефертити била Ехнатонова рођака.

Марк Габолд је директор експедиције Универзитета Пол Валери у Монпељеу која ради на ископавањима у Амарни, граду који је изградио Ехнатон, познат и као јеретички краљ.

Ехнатон, владар 18. династије, у Египат је увео монотеизам и забранио поштовање свих богова осим бога Атона. Након његове смрти у Египту је враћена политеистичка религија.

Наслиједио га је Тутанкамон, који постао свјетски познат, након откривања његове скоро нетакнуте гробнице. Тутанкамон је умро у 19. години, након девет година владавине.

  Биста Нефертити овјековечила је њену љепоту и учинила је једном од најпознатијих жена древног свијета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана