Научник фасциниран електричном енергијом

Александар Поповић
Научник фасциниран електричном енергијом

Aлесандро Волта био је познати италијански физичар који је изучавајући електрицитет пронашао електрофор, справу која производи статички електрицитет, а по њему су многи појмови у физици добили име.

Волтин стуб, направљен од наизмјенично пореданих плоча бакра и цинка између којих су се налазиле папирнате крпице претходно умочене у слану воду, производио је струју и био први претходник савремене батерије.

Школовање и експерименти

Родио се 18. фебруара 1745. године у италијанском граду Комо гдје се и школовао. Волтини родитељи, Филипо Волта и Марија Мадалена, послали су га на школовање у језуитску школу с циљем да постане адвокат.

Међутим, млади Волта се више интересовао за електричне појаве, па је тако још као млади студент написао пјесму на латинском у којој је описао своје одушевљење њима.

Током 1774. године постао је професор физике у свом родном граду, 1779. године именован је за професора на Универзитету у Павију, 1791. године био је примљен за члана "Ројал сосајети клуба" у Лондону. Оженио се 1794. године Терезом Пелегрини, кћерком грофа Лудовица Пелегринија.

Волта је обављао много експеримената, па је тако 1775. године израдио електрофор, направу која производи статички електрицитет.

Током 1776. и 1777. године посвећује се хемији гасова и открива гас метан.

Електростатички стуб

Послије многих експеримената, негдје око 1800. године направио је такозвани Волтин електростатички стуб, претечу модерне батерије.

Волтин електростатички стуб је батерија која се састоји од наизмјенично пореданих плоча бакра и цинка. Између плоча се налазила крпица која их је међусобно дијелила. Пошто је кроз стуб стално пролазила струја, Волтин електростатички стуб био је најупотребљивији извор електричне енергије.

Признања

Наполеон је Волту 1810. године прогласио грофом, а 70 година послије његове смрти, 1897. године, по њему је названа јединица за напон (волт).

Умро је 5. марта 1827. године и сахрањен је у Кому.

У близини језера Комо данас се налази музеј посвећен њему, "Templo Voltiano", у којем се чувају његове биљешке и оригинални инструменти.

До увођења евра на италијанској новчаници од 10.000 лира налазио се његов лик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана