Напокон откривена локација висећих вртова Вавилона?

Telegraph
Напокон откривена локација висећих вртова Вавилона?

У питању је једно од 7 чуда древног свијета чија локација и дан-данас представља мистерију.

Међутим, академик са универзитета Оксфорд вјерује да је рјешио једну од посљедњих археолошких мистерија. Др Стефани Дали тврди да је пронашла тачно мјесто на коме су некада били Вавилонски вртови.

Она се усредсредила на стотине километара који се налазе сјеверно од мјеста гдје је накада стајао древни град Вавилон у централном Ираку како би потврдила своју теорију да је овај драгуљ заправо био подигнут близу града Нинивеа на сјеверу земље.

Спајањем података из древних списа, Далијева је успјела да открије доказе да су вртови заправо дјело Асираца, а не Вавилонаца прије 2.700 година, како се раније мислило.

С обзиром на то да је овај дио земље исувише опасан како би се посјетила тачна локација, она је уз помоћ мапа била у стању да до локације доведе локалну екипу сниматеља, уз оружану пратњу, како би испитали њене тврдње.

Њихови снимци показали су велики простор испуњен блатом и камењем од кога се простирао дио препун зеленила.

„То је најбоља локација за вртове. Потребна су додатна истраживања, али мислим да то неће бити могуће за мог живота. Моје убјеђење да су вртови били ту остаје чврсто", изјавила је.

Ови снимци представљају кулминацију истраживања које је трајало 20 година како би се пронашла тачна локација вртова.

Међутим, без чврстих археолошких доказа, многи су одбацили постојање ових вртова.

Сви докази о њима засновани су на списима који су написани стотинама година након што је речено да су их изградили људи који их никада нису видјели.

У једном од таквих списа тврди се да су они били дело краља Набукодоносора, 600 година прије рођења Христа у Вавилону – пустињском рају за његову жену.

Међутим, у списима из тог времена уопште нема помена о вртовима, а вијекови копања нису ништа успјели да докажу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана