Након 71 године откривена тајна Хитлерова опсесија

Index.hr
Након 71 године откривена тајна Хитлерова опсесија

Најближи помоћници и послуга Адолфа Хитлера често су знали да говоре да је злогласни нацистички вођа држао строгу дијету и пио само млаку воду. Међутим, чини се да то није истина.

Елизабет Калхамер (89), Хитлерова служавка у Бергхофу, резиденцији у којој су нацистички вођа и Ева Браун проводили вријеме, након више од 70 година ћутње одлучила је да проговори о његовим навикама.

Елизабет тврди да је управо Хитлерова љубавница Ева Браун била главна у Бергхофу, а послуга је морала да је поздравља као и самог Хитлера.

Хитлер је пак морао да држи строгу дијету због проблема са слезином, али је често ноћу знао да се искраде из своје собе и ужива у чоколадном кексу. Посебно је волио тзв. "Фиреров колач", а радило се о колачу с јабукама, орасима и грожђицама.

Елизабет Калхамер за Хитлера је почела да ради 1943. јавивши се на оглас у локалним новинама, али није знала да ће радити за нацистичког вођу. Чак ју је и мајка упозоравала да не прихвата посао, али сматрала је да посао не може да одбије након што су јој из канцеларије за запошљавање рекли да би као тинејџерка требало да буде захвална на овом послу.

"Осјећала сам мучнину кад сам стигла. Кућа је била препуна гостију, а појавио се и Фирер", рекла је Елизабет за Салзбургер Нахрихтен и додала: "Брзо ми је постало јасно да ми је допуштено да размишљам, али не и да говорим у његовом присуству. Оговарање није долазило у обзир иако смо то често чинили".

Елизабет је била једна од 22 дјевојке које су послуживале диктатора, међутим, са њим никад нису причале јер само је особљу које га је дуго служило дозвољавао да му се приближи и да уђе у његове приватне собе.

Говори и како су јој одмах на почетку рекли да ће они који јавно говоре о томе шта се догађа у Бергхофу бити строго кажњени, а знала је да се не шале јер једном кад је разбила шољицу, одузели су јој неколико слободних дана.

Међутим, тврди да су о послузи бринули и да је Ева Браун била добра према њима.

"Понашала се као дама. Дизајнирала је наше униформе, а за Божић ми је дала вуну да наштрикам чарапе за војнике на фронту", говори Елизабет.

Она говори и да је Хитлер био опсједнут филмовима и да је имао приватан биоскоп у Бергхофу, а послуга је могла да гледа само пропагандне филмове с Мариком Роек у главној улози, коју је Ева Браун обожавала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана