Најсмјешније првоаприлске подвале у историји

dnevnik.hr
Најсмјешније првоаприлске подвале у историји

Иако нико не зна гдје је, када и како започела традиција да се првог априла међусобно частимо подвалама, ријеч је о обичају који је данас препознат у цијелом свијету и од ког човјечанство, по свему судећи, никада неће одустати.

Ипак, ове шале су тако добро осмишљене да ће вјероватно дуго остати најбоље у историји.

Људи, неће бити гравитације (1976. година)

Током јутарњег интервјуа на радију BBC 2 британски астроном Патрик Мур рекао је слушаоцима да ће у 9.47 сати доћи до јединствене ситуације.

Мур је најавио да ће се тачно у то вријеме у потпуности пореметити гравитација на Земљи због поравнања Плутона и Јупитера, па је слушаоце замолио да на његов знак сви скоче.

Обећао им је да ће приликом одвајања од тла осјетити да лебде, односно да ће на тренутак сви добити прилику да се нађу у кожи астронаута.

Наравно, много људи је насјело, па је у 9.48 на BBC-ју настао хаос. Телефони нису престајали да звоне, а редом су звали слушаоци који су описивали да су заиста приликом скока осјетили нешто необично и како је то за њих било невјероватно искуство.

Најдаље је отишла извјесна госпођа која је покушала да увјери Мура и водитеља да су она и њене пријатељице лебдјеле на столицама кроз кућу.

Прорадио неактивни вулкан (1974. година)

Грађани Ситке на Аљасци нису могли да вјерују сопственим очима када су се пробудили и видјели да се из локалног неактивног вулкана Монт Еџкома подиже густи црни дим.

Уплашили су се да се спрема ерупција, али прије него што је услиједила потпуна паника, њихов суграђанин Порки Бикар признао да је на Монт Еџкому тог јутра активан био једино он.

Наиме, "мајстор" је у кратер довукао стотину старих аутомобилских гума које је потом запалио првог априла ујутру, а локална легенда каже да је шест година касније прича добила и свој невјероватан наставак.

Године 1980. вулкан је заиста прорадио, али су поједини били убијеђени да Бикар само поново збија шалу.

У Швајцарској на дрвећу родиле шпагете (1957. година)

BBC је првог априла 1957. објавио да захваљујући благој зими и потпуној елиминацији паразита који оштећују приносе шпагета, швајцарски фармери имају изузетне приносе ове тјестенине. Чак је објављен и снимак швајцарских ратара који извлаче снопове шпагета из дрвећа. Велики број гледалаца насјео је на шалу, а тек кад су људи почели да зову компанију и сазнају како сами да гаје дрво шпагета, BBC је наводно одговорио: „Ставите комад шпагете у конзерву парадајз-соса и надајте се најбољем".

Посебан хамбургер за љеворуке (1998. година)

Челници Бургер кинга отишли су толико далеко да су 1. априла 1998. године листу "Ју-Ес-Еј тудеј платили оглас преко цијеле странице којим "промовишу" нови хамбургер за љеворуке.

У реклами је стајало да "Whopper" за љеворуке садржи исто што и оригинал, односно да је разлика једино у томе што су сви састојци окренути за 180 степени.

Вјеровали или не, истог дана на хиљаде Американаца хтјело је да проба нови производ, а било је и оних којима се није свидио па су поновно одлазили у ред како би наручили "прави".

Дуваш у кутију и летиш (1934. година)

Бројне америчке новине, укључујући и "Њујорк тајмс", објавиле су фотографију на којој је био мушкарац који лети уз помоћ сопственог даха.

У припадајућем чланку је било објашњено да је ријеч о револуционарном изуму и да је свијет захваљујући Нијемцима добио уређај невјероватно моћних ротора који могу да подигну човјека с тла уколико корисник дува у њих.

Такође је речено да ће свим будућим летачима бити потребно да набаве скије како би могли успјешно да слете, али и ако купе посебна пераја за лакше кретање у ваздуху.

Тек неколико дана касније медији су схватили да су олако повјеровали новинској агенцији која је пренијела првоаприлску фотографију из "Берлинер илустрејт цајтунга".

Дан када је у Лондон слетио НЛО (1989. година)

Хиљаде и хиљаде становника Лондона посматрало је 31. марта 1989. године како над њима лети непознати објекат, а када се "тањир" напокон спустио у предграђе, на мјесто сусрета с ванземаљцима стигла је и полиција.

Потпуно збуњен, један се полицајац летјелици приближио с пендреком у руци, али је одмах и побјегао када су се отворила врата и на њима се појавио сребрни човечуљак.

Срећом по њега и окупљене, човјечуљак је био обична фигурица, а НЛО посебно дизајниран балон. Платио га је предсједник фирме Вирџин рекордс Ричард Бренсон, који је хтио да се добро нашали са суграђанима.

Грађани масовно напуштали Цирих (1967. година)

Двије године прије него што ће се Аполо 11 заиста спустити на Мјесец, Швајцарци су прекинули програм како би јавили својим грађанима да је америчким астронаутима то већ успјело.

Шала је била толико педантно осмишљена да су се наредних сати тобоже јављали дописници из цијелога свијета, а на "штос" су пали и амерички представници у тој држави, који су почели да славе велики успјех.

У једном тренутку је престао да фукционише телефонски саобраћај, али лудој подвали ни ту није био крај. Грађанима је у наставку дана речено да ће свемирску летјелицу моћи да виде сопственим очима, али само ако у вечерњим сатима напусте средине у којима поглед на небо ометају градска свијетла.

То је у Цириху изазвало масовни егзодус, а жељезница је морала хитно да дода неколико нових возова како би се сви на вријеме докопали планине Утлиберг.

Утакмица које никад није било (1951. година)

Навијачи бразилског великана Сао Паула дивљали су уз своје радио пријемнике јер су мислили да им вољени клуб понижава АЦ Милан.

Наиме, њихов вољени тим је тог прољећа отпутовао на европску турнеју, али оно што навијачи нису знали јеест да су се водитељи станице Радио Панамерикана нашалили.

Генијалци су унапред снимили лажни пренос, па су током утакмице оплакивали катастрофалну игру Сао Паула и излуђивали слушаоце сваки пут када би споменули судију јер су тврдили да је све вријеме "свирао" у корист Милана.

Непостојећа утакмица завршила се побједом италијанског клуба, резултат је био чак 4:0, а навијачи се нису смирили чак ни када им је речено да је све била шала. Против челника станице су тражили правне санкције јер су понизили бразилски фудбал.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана