Најславнији римски император

Јелена Бјелица
Најславнији римски император

Гај Јулије Цезар био је римски војсковођа, политичар, писац, а сматрају га најславнијим римским императором. Цезар је бројним војним побједама знатно проширио утицај и власт Римског царства.

Његова диктатура означава крај врховне владавине Сената у Риму и почетак царства.

Младост

Цезар је потицао из угледне патрицијске породице Јулијеваца. Рођен је у Риму 13. јула 100. године прије нове ере. Цезару је пружено врхунско образовање с неизбјежним путовањем у Грчку гдје је учио говорништво.

Као младић Цезар се пријавио у римску војску и отишао у Малу Азију.

По повратку у Рим Цезар почиње да ради као адвокат. На тој функцији истакао се као жесток критичар и противник корупције код политичара.

Цезар је путовао на острво Род како би усавршио говорништво код славног говорника Аполонија Молона. На путу су га заробили пирати. Када су намјеравали да затраже откупнину од 20 талената, Цезар им се насмијао и рекао да очигледно не знају кога су отели. На његов наговор ови су затражили и добили 50 талената за Цезарово пуштање. Чим је пуштен Цезар је организирао потјеру на мору, заробио пирате који су га отели и осудио их на смрт разапињањем на крсту.

Политика

Правом се бавио све док 65. године старе ере не постаје курулски едил. Та функција је укључивала регулисање саобраћаја, трговине и осталих свакодневних догађаја у Риму. Посебно је занимљиво да је то укључивало и организацију игара у Римском циркусу.

Буџет за забављање најширих слојева људи био је ограничен. Цезар није штедио на новцу и организовао је дотад најспектакуларнију забаву за народ. Година је завршила тако да је Цезар био славан и познат, али је био презадужен за оно вријеме огромном свотом од неколико стотина златних талената.

Цезар је 62. изабран за претора, а 59. Цезар је заједно с Помпејом и Красом склопио први тријумвират. Циљ овог споразума је био преузимање власти у Римској Републици из руку сената. Помпеј је био најчувенији римски генерал, а Крас најбогатији Римљанин. Цезар је имао бројне политичке везе, па је ова подјела власти била корисна за све. Да би запечатили савез Помпеј је оженио Јулију, Цезарову једину кћерку.

Тријумвири су подијелили власт на начин да је Цезар добио за управу Галију, 58. је започео Галски рат. Резултат рата је била потпуна побједа Римљана и покоравање средње Европе. Послије Красове смрти Помпеј и Цезар се почињу међусобно удаљавати у ставовима, што коначно доводи и до грађанског рата између њих.

Цезар је убила група сенатора у атентату приликом уласка у Сенат, на мартовске Иде 15. марта 44. године прије нове ере. Убоден је ножевима 23 пута. На челу завјере налазили су се Марко Јуније Брут, Гај Касије Лонгин и Гај Требоније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана