Најсјевернији споменик српском војнику

Aгенције
Најсјевернији споменик српском војнику

Москва - Најсјевернији споменик српском војнику налази се у Русији - на Кољском полуострву у лучком граду Кандалакша, на обалама Бијелог мора.Ту се некада налазило гробље помораца, а чудом је "преживио" једини доказ о присуству српског добровољачког корпуса на овим просторима - споменик војнику Гојку Томићу, преноси "Глас Русије".

На споменику је уклесано да је војник рођен у једном селу /Тохлићи/ у близини Сарајева 1894. године, а умро је 5. јуна 1918. од рана задобијених у борби.

„Погинуо је за слободу и уједињење Југословена", пише на надгробној плочи.

Поред овога је још један споменик непознатом српском војнику. Спомен-плоче су поставили њихови саборци прије него што су напустили Русију у јесен 1919.

Све ово су не сасвим познате странице руско-српских односа, које из очигледних разлога, током совјетског периода, нису биле посебно помињане.

"Ми овдје говоримо о Југословенима, који су се током грађанског рата и стране интервенције у Русији борили против бољшевизма. Они су то урадили за љубав Руског царства, хтјели су да ослободе земљу, која је некада њима помогала да се ослободе", каже историчар Дмитриј Коржов.


У фебруару ове године у граду Кандалакша покренут је пројекат „Сјећање на браћу Југословене долази до потомака кроз вијекове".

Један од иницијатора пројекта, директор Музеја историје овог града Људмила Рогозина, изјавила је да је овим споменицима неопходно не само дати посебан статус, што је задатак надлежних државних институција, већ их и елементарно заштитити од оштећења.

У мемоарима из тих времена могу се прочитати хвалоспјеви о моралној и борбеној готовости Срба, а руководство "Бијелих батаљона" цијенило је српске војнике као "одличне".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана