Најмлађи војник Првог свјетског рата био је мали Драгољуб са Кордуна

Блиц
Најмлађи војник Првог свјетског рата био је мали Драгољуб са Кордуна

Никшићанин Ђорђе Њуњић (27) покушава да докаже да је његов дједа по мајци, Драгољуб Јеличић, најмлађи војник Првог свјетског рата.

Ђорђе и његов брат Предраг слушали су одмалена мајчине приче и гледали изблиједјеле дедине фотографије и ордење. А онда су прије неку годину прочитали у новинама да је најмлађи српски војник извесни Момчило Гаврић, преминуо 1993. године. Њуњићи се питају шта је истина - писали су Војном музеју у Београду и Историјском институту Србије, али одговора није било.

- Имамо фотографије, књиге у којима се помиње именом и презименом и новинске чланке - каже Ђорђе.

Швајцарски љекар Арчибалд Рајс у књизи „Шта сам видео и доживео у великим данима" пише о 12-годишњем Драгољубу који „пуца из пушке и баца бомбе".

Мали Драгољуб Јеличић, син избјеглица са Кордуна, из Шапца долази у Београд послије очеве смрти. Једнога дана угледа га краљ Петар Први I, када је сазнао ко је, нареди да га ошишају и обуку и тако Драгољуб постаде краљев питомац.  

У Првом рату рањаван је шест пута. У Другом је био у партизанима, а послије рата бавио се глумом, која га је и довела до Никшића... Умро је 1963. године, иза њега су остале три ћерке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана