Нађени остаци нацистичке подморнице

Танјуг
Нађени остаци нацистичке подморнице

Осло - Олупина њемачке подморнице из Другог свјетског рата која је потонула са 48 особа пронађена је код обала Норвешке приликом радова на нафтоводу.

Британска подморница је гађала торпедом њемачку подморницу "У-486" и преполовила је на пола у априлу 1945, убрзо након што је испловила из Бергена, на западу Норвешке, казао је Арилд Марој Хансен из Бергенског морнаричког музеја.

Нико није преживио, подсјећа француска агенција АФП.

Олупина подморнице је лежала на дубини од око 250 метара и пронађена је када је норвешка нафтна компанија "Статоил" кренула у претраживање те зоне као могуће локације за полагање нафтовода.

"Подморница је имала специјални премаз на трупу, односно синтетичку траку направљену са циљем да смањи њене радарске сигнале", рекао је Марој Хансен норвешком државном радију НРК.

"У-486" је лежала 68 година на само два километра од друге њемачке подморнице "У-864" која је такође потонула 1945. са неколико десетина тона живе, веома опасни терет који је мучио годинама политичаре.

Политичари већ годинама размишљају шта је најбоље за животну околину и гдје су најмањи ризици - да ли да извуку олупину, такође поломљену на два дијела, или да је прекрију тешким саркофагом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана