Нацисти дрогом лијечили депресију

Агенције
Нацисти дрогом лијечили депресију

Лондон - Њемачки љекари су војницима у Другом свјетском рату преписивали метамфетаминску дрогу первитин када су се осјећали уморно или депресивно и тражили да им се побољша енергија, показују истраживања које је објавио Си-Ен-Ен.

Нацистички вођа Адолф Хитлер је ушмркавао кокаин за лијечење проблема са синусима, показују историјска документа из његовог медицинског картона.

- Није познато колико је била распрострањена употреба метамфетамина у Трећем рајху. Вјерујем да су прагматично коришћене и да су их преписивали војни љекари, али доказа је мало - тврди Стивен Снелдерс, историчар на универзитету у Утрехту који је проучавао историју употребе дроге у нацистичкој Њемачкој.

Метадон, кокаин, па чак и опијати помињу се у вези с њемачким војницима у новој књизи њемачког аутора Нормана Олера.

- Нацистички званичници су користили дроге високих перформанси као што су метамфетамин хидрохлорид и кокаин. Њемачке војне јединице и авијација су добијали патентирану дрогу на бази метамфетамина первитин, који се у Њемачкој производио од 1937. године како би им се повећала ефикасност - написао је Павао Вејндлинг, професор истраживач на универзитету Оксфорд брукс, у чланку у часопису "Nature" у октобру.

Он додаје да су дроге попут первитина и метаболичких стимуланса испробаване на студентима, војним регрутима и у концентрационим логорима.

- Иако оне утичу на исте системе на понешто различите начине, метадон и кокаин појачавају ослобађање два главна неуротрансмитера у мозгу, допамина и серотонина, који корисницима дају осјећај енергије и еуфорије - каже Кристен Кифе, професорка токсикологије на универзитету у Јути.

Опијати који се такође спомињу у књизи су служили да се олакша бол, дода осјећај еуфорије и опуштања, тврди Кифе.

- Ако имате војску на бојном пољу, не желите да осјећају бол. Негативна је ствар, очигледно, што су опијати смртоносни у случајевима предозирања - каже Кифе.

Она тврди да су кокаин и опијати били широко распрострањени у историји војних дејстава. Њемачка, енглеска и јапанска влада давале су својим војницима метамфетамине да би повећале издржљивост и будност и смањиле умор током Другог свјетског рата.

Опијати у војним дејствима

Када су савезници бомбардовали фабрике у којима су се производили первитин и еукодал, залихе Хитлерових омиљених дрога почеле су да нестају, а у фебруару 1945. године већ је патио од апстинентске кризе.

- Сви описују лоше Хитлерово здравствено стање у посљедњим данима у бункеру у Берлину. Неки су тврдили да је патио од Паркинсонове болести. Међутим, очигледно је да је то дјелимично била апстинентска криза. Мора да је било грозно - наводи Норман Олер у својој књизи.

Два мјесеца касније Хитлер и његова супруга Ева Браун извршили су самоубиство.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана