На холандској обали откривено велико римско утврђење

Тањуг
На холандској обали откривено велико римско утврђење

АМСТЕРДАМ - На холандској обали откривено је велико римско утврђење за које се вјерује да је одиграло кључну улогу у успјешној инвазији на Велику Британију 43. године нове ере.

Како показују истраживања, римска легија од „неколико хиљада” војника спремних за борбу била је стационирана у холандском граду Велсену, преноси Гардијан.

Археолог који стоји иза истраживања Арјен Босман, рекао је да докази указују на то да је Велсен, или Флевум на латинском, био најсјевернија тврђава у царству, изграђена да задржи инвазију германског племена познатог под називом Чаучи.

Како се наводи, чини се да је утврђени логор основао цар Калигула (од 12. до 41. године наше ере) у припреми за његов неуспјели покушај да заузме Британију око 40. године наше ере, али га је потом успјешно развио и искористио његов наслиједник, Клаудије, за сопствену инвазију 43. године.

„Сигурно знамо да је Калигула био у Холандиј, јер на дрвеним винским бурадима постоје ознаке са иницијалима цара, што сугерише да потичу са царског двора,” рекао је Босман.

Како је навео, „оно што је Калигула урадио биле су припреме за инвазију на Енглеску, а да би имао исту врсту војног достигнућа као Јулије Цезар.”

Такође су пронађене дрвене даске испод капије тврђаве, а то је фаза, како је навео археолог Босман, непосредно прије инвазије на Енглеску.

„Пронашли смо дрвене даске испод карауле, односно капије тврђаве, а ово је фаза непосредно пре инвазије Енглеске. Дрвена даска датира у зиму 42/43 године. Скочио сам у ваздух када сам то чуо,” рекао је он.

Прве доказе о римском утврђењу у Велсену, у Сјеверној Холандији, открили су 1945. године школарци који су пронашли крхотине грнчарије у напуштеном њемачком противтенковском рову.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана