На данашњи дан: Уставом из 1888. први пут у Србији уведена парламентарна демократија

Срна
На данашњи дан: Уставом из 1888. први пут у Србији уведена парламентарна демократија

БИЈЕЉИНА- Скупштина Србије прихватила је на данашњи дан 1888. године устав радикала, којим је први пут уведена парламентарна демократија, а који је краљ Милан Обреновић укинуо државним ударом 9. маја 1894. и вратио на снагу Намјеснички устав из 1869.

У том уставу била је прокламована заштита слободе од самовоље државне власти, забрањен је прогон српских грађана, те прописан начин лишавања слободе и извршавања претреса. Забрањени су пријеки судови и смртна казна за политичке кривце.

Обезбијеђена је слобода штампе. Забрана новина била је предвиђена само у три случаја: увреда краља, увреда страног владара или позивање на оружје. Уведена је слобода збора, договора и право на удруживање.

Није уведен горњи дом, али јесте институција квалификованих посланика како би се обезбиједило учешће интелигенције. Избори су били тајни и непосредни. Активно бирачко право су имали држављани са навршеном 21. годином и они који су плаћали бар 15 динара непосредног пореза држави.

Војници нису имали право гласа.

Постојала је институција Велике народне скупштине.

Законску иницијативу су имали краљ и Народна скупштина. Закони су се разматрали уз обавезно претходно мишљење Државног савета. У случају спора Народне скупштине и краља, примјењиван је апел на народ.

Контрола владе спроводила се путем интерпелација, питања и анкета, буџетског права, те министарске одговорности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана