На данашњи дан умро Тито

Агенције
На данашњи дан умро Тито

Бијељина - На данашњи дан 1980. године преминуо је доживотни предсједник СФРЈ Јосип Броз Тито.

Управљао је Југославијом 35 година. Тачан датум његовог рођења није познат, али је рођенданом сматран 25. мај 1892, што је прослављано у складу с јаким култом личности који је систематски грађен током његове владавине.

Као аустроугарски каплар учествовао је у Првом свјетском рату, између осталог и у борбама против српске војске. Рањен је и заробљен у Русији 1915, послије чега је побјегао из заробљеништва и учествовао у Октобарској револуцији.

У Краљевину Срба, Хрвата и Словенаца вратио се крајем октобра 1920, када је постао члан Комунистичке партије, а 1937. њен генерални секретар, вољом генералног секретара Централног комитета Комунистичке партије Совјетског Савеза Јосифа Стаљина, послије смјењивања и стријељања Милана Горкића.

Радио је 1936. и 1937. у Коминтерни у Москви у вријеме када је ликвидиран знатан број југословенских комунистичких првака. Као вођа Комунистичке партије Југославије /КПЈ/ предводио је у Другом свјетском рату партизански покрет - Народноослободилачка војска. Из рата је изашао као легендарни вођа.

Осим борбе против окупатора, јединице под његовом командом провеле су комунистичку револуцију - током и након рата. У заносу револуционарне "правде" нестале су десетине хиљада некомуниста - под маском "борбе против сарадника окупатора" - чиме је неповратно уништен цијели грађански слој

Одбио је Стаљинов притисак 1948, након чега је деценијама добијао значајну финансијску и војну помоћ /војну већином до половине 1950-их/ од САД.

Био је један је од оснивача Покрета несврстаних, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај.

У унутрашњој политици оставио је устројство које је на крају разорило Југославију - Устав из 1974. године.

 Поштоватељи у мимоходу одају почаст

У Београд је у недјељу стигло неколико десетина аутобуса из свих крајева бивше Југославије, од Словеније и Хрватске до БиХ и Македоније, с поштоватељима који желе одати почаст доживотном предсједнику Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Јосипу Брозу Титу, који је умро на данашњи дан 1980. године у болници у Љубљани.

Упркос јакој киши, у мимоходу до Куће цвијећа, у парку комплекса некадашње резиденције предсједника СРФЈ, од 10 сати је неколико хиљада људи с цвијећем, вијенцима, транспаретима, некадашњим државним и партијским заставама, те с порукама поштивања Титу.

 Упркос контроверзама и пријепорима међу историчарима и савременицима Титова доба око његове улоге у комунистичким злочинима, Меморијални центар "Јосип Броз Тито" и Кућу цвијећа сваке године на дан Титове смрти 4. маја и 25. маја кад се у бившој Југославији славио дан младости, походе хиљаде људи из бивше СФРЈ одајући поштовање Титу, којег убрајају међу наијстакнутије лидере и државнике једне епохе.

 Његово име се, осим уз комунистички и партизански покрет, те антифашистичку борбу која је током Другог свјетског рата пресудно утицала на устројство и постојање бивше СФРЈ, везује и за оснивање Покрета несврстаних. Тај покрет је био својверстан баланс између Истока и Запада, што је у тадашњим међународним околностима имало велики значај.

Титовој сахрани у Београду 8. маја 1980. године присуствовало је више од 200 високих функционера, шефова држава или влада и високих изасланстава из 127 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана