На данашњи дан умро Никола Пашић, вођа Радикалне странке

Срна
На данашњи дан умро Никола Пашић, вођа Радикалне странке

БИЈЕЉИНА- Српски државник Никола Пашић /1845-1926/, један од оснивача Радикалне странке и њен вођа, вишегодишњи премијер Србије и творац Видовданског устава /1921/, првог устава Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, умро је на данашњи дан 1926. године.

Као студент Циришког политехникума у Швајцарској, Пашић је пришао социјалистима и прихватио идеје Светозара Марковића и његовог покрета против апсолутистичке владавине династије Обреновић.

По повратку у Србију, Пашић је уређивао социјалистички лист "Ослобођење", а 1878. године је изабран у парламент, у којем се као опозициони вођа борио против ауторитарног монархистичког режима Милана Обреновића, залажући се за успостављање парламентарне демократије.

Послије гушења Тимочке буне, коју су у зајечарском крају подстакли радикали, емигрирао је 1883. године и у одсуству био осуђен на смрт. Послије помирења краља Милана са радикалима, Пашић је одлучујуће допринио да Србија добије веома либералан устав.

Убрзо по абдикацији краља Милана у корист сина Александра Обреновића 1889. године, Пашић је постао предсједник парламента, а 1891. премијер.

Доминантну политичку позицију у Србији учврстио је послије доласка на власт краља Петра Првог Карађорђевића 1903. године. Никола Пашић поново постаје премијер 1904. и потом још три пута формира српску владу.

Послије Првог свјетског рата, три пута је био предсједник Владе Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и утицао је на кључне историјске догађаје.

Пашић се одлучно одупро покушајима Аустроугарске да потчини Србију, учествовао је у стварању Балканског савеза упереног против Османског царства и био одани присталица царске Русије.

Као премијер и шеф дипломатије, предводио је Србију у побједоносним балканским ратовима 1912. и 1913. године и Првом свјетском рату од 1914. до 1918.

Никола Пашић је играо истакнуту улогу у стварању Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, коју је послије рата заступао 1919. године на Версајској мировној конференцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана